Každé volby s sebou zákonitě přináší záplavu předvolebních slibů. Jenže ne všechny sliby se podaří po volbách dodržet. Pardubický deník se zaměřil na to, jak se dařilo naplňovat volební program současné radniční koalici v Pardubicích. Ta fungovala po celé čtyři roky ve složení ČSSD, Sdružení pro Pardubice, Pardubáci a TOP 09.

V dnešním vydání si můžete přečíst, jak se dařilo plnit sliby Sdružení pro Pardubice (SPP), které skončilo ve volbách druhé, ale přesto obsadilo primátorský post.
Jedním z hlavních předvolebních hesel SPP bylo Stop neprůhledným zakázkám. A podle primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové se tento bod povedlo splnit. „Nové vnitřní směrnice jsme udělali přísnější než je zákon o veřejných zakázkách. U problematické zakázky, jako byla demolice haly ČSTV, nešlo o chybu systému, ale o špatně nastavená kritéria. Je to pro nás poučení do budoucna," vysvětlila primátorka.

Hodně kontroverzním bodem v programu bylo odmítání finanční odměny politikům za členství v představenstvech a dozorčích radách. Přitom primátorka byla opakovaně kritizována za to, že si nechává odměnu za členství v dozorčí radě Elektrárny Opatovice.
„Tento bod mířil především na akciové společnosti města. Třeba za členství v představenstvu Dostihového spolku žádnou odměnu nepobírám, ale přitom ručím celým svým majetkem," poznamenala Štěpánka Fraňková.

Více strážníků

Za úspěch považuje primátorka rovněž fakt, že se podařilo snížit počet úředníků a hlavně přesunout státní správu z městských obvodů na magistrát. Rovněž zvýšení počtu strážníků je slib, který považuje primátorka za splněný.

„Kredit městské policie se za poslední dva roky zvýšil. Jsem přesvědčena, že pomohla i změna ve vedení městské policie. Myslím, že by u strážníků neměla mít převahu restrikce nad prevencí," podotkla primátorka.
V roce 2010 SPP prosazovalo referendum o provozu trolejbusů na třídě Míru. To se ale nakonec neuskutečnilo. „Jsem přesvědčena, že referendum patří k nejdemokratičtějším politickým nástrojům. V České republice se ale zatím nestalo samozřejmostí jako třeba ve Švýcarsku, lidé na něj nejsou zvyklí," upozornila primátorka.

V předvolebním programu také sdružení učinilo slib, že umístí letní kino do budoucího amfiteátru v Tyršových sadech. Zatím se ale o této variantě příliš nediskutovalo. Primátorka ji ovšem nepovažuje za vyloučenou. „Bude to záležet na domluvě s architektem Jiránkem, který vlastní na projekt revitalizace parku autorská práva. Pokud by tam kino zůstalo, tak bych ale zvažovala jiné umístění, aby hluk neobtěžoval obyvatele Sukovy třídy," uvedla Štěpánka Fraňková.

Bez obchvatů

Stejně jako všechny ostatní strany, i SPP mělo v programu zlepšení dopravy. „Bez obchvatů ale není řešení možné. My můžeme maximálně budovat drobné spojovací komunikace. Nezbývá nám, než apelovat na poslance a ministra dopravy, aby se obchvaty Pardubic dostaly mezi priority," upozornila pardubická lékařka, která bude v letošních volbách post primátorky obhajovat.

Jako slib do dalšího volebního období zůstal SPP také fotbalový stadion. „Zůstane pro nás prioritou, chceme aktivněji využít studie KPMG," dodala Štěpánka Fraňková.

V komunálních volbách roku 2010 získalo Sdružení pro Pardubice celkem 20,09 procenta hlasů a mělo tak v zastupitelstvu devět mandátů.
Ty obsadili Štěpánka Fraňková, Michal Koláček, Josef Kubát, Petr Beneš, Martin Bílek, Evžen Erban, Vít Vavřina, Miroslav Petráň a Jiří Skalický, který později přestoupil do klubu TOP 09.
Štěpánka Fraňková se stala primátorkou města a Martin Bílek jejím náměstkem. Později ho ve funkci ovšem vystřídal Michal Koláček. Radním za SPP se stal Josef Kubát.