Ve čtvrtek začíná v Brně veletrh cestovního ruchu Regiontour. V posledních letech byla jeho součástí i společná prezentace Pardubického kraje, v jejímž rámci se představovala všechna větší města. Letos to bude jinak.

Ukázalo se totiž, že cestovní ruch nijak dramaticky nestoupá, ale náklady na ubytování a mzdy lidí zajišťujících prezentaci ano.

Pardubický kraj na základě jednání se starosty zásadně omezil svou účast na veletrhu. „Prezentace stála víc než milion, a to už jsou velké peníze. Letos utratíme asi jen sto padesát tisíc korun a uspořené prostředky investujeme smysluplněji,“ uvádí krajský radní Miloslav Macela.

Stánek kraje nebude na Regiontouru úplně chybět, ale bude podstatně skromnější.

Zůstalo na rozhodnutí jednotlivých měst, jestli připraví i nějakou vlastní prezentaci. Pardubice na Regiontour nepojedou, v plánu mají jiný veletrh, a to pražský Holiday World v polovině února. V Brně se neobjeví ani druhé největší město regionu – Přelouč. „Peníze investujeme raději jinam,“ říká tisková mluvčí Jiřina Hutlová. Město přitom dříve do veletrhu vložilo ročně kolem jednoho sta tisíc korun. A do Brna se nechystají ani Holičtí. Ti účast na veletrhu cestovního ruchu zavrhli již před několika lety.