S opravami třídy Míru v Pardubicích, která se má z části stát pěší zónou, by radnice mohla začít na sklonku letošního roku. Ve stejnou dobu v příštím roce by přestavba ulice měla být hotová. Novináře o termínech výběrového řízení na stavební firmu informovala primátorka Štěpánka Fraňková.

Výběrové řízení stále pokračuje

„V současné době běží výběrové řízení s lhůtou pro podání nabídek do 4. listopadu, lhůta se zatím neměnila a bude snaha ji z naší strany neměnit. Termín ukončení realizace projektu je 28. listopad 2014," uvedla primátorka.
O proměně centrální ulice se vážně uvažuje čtvrté volební období. Architektonickou soutěž na novou podobu třídy vypsalo město už před jedenácti lety. Před šesti lety se lidé vyjádřili v petici, že chtějí kompletní pěší zónu. Nakonec bude doprava odkloněna jen částečně.

Nový mobiliář 
a možná památník

Stavebníci opraví komunikace, sítě a trakční vedení trolejbusů. Na pěší zóně bude nový mobiliář a možná i památník českého letce Jana Kašpara. Celkové náklady by měly být 214,5 milionu korun, z toho 193,2 milionu korun by měla radnice zaplatit z evropských dotací.
Předběžných termínů zahájení i dokončení stavby bylo v minulosti několik, proto si radní přejí konečně tento projekt dokončit.

Velké problémy 
s čerpáním dotací

S vyčerpáním evropských dotací má město problémy u Tyršových sadů. Projekt muselo předělávat kvůli protestům ekologů a občanských iniciativ. Další zádrhel se vyskytl později. Výběrové řízení napadl antimonopolní úřad a zahájil správní řízení. Uplynulo několik měsíců, zatím však městu žádné vyjádření nepřišlo. Dokud řízení antimonopolní úřad neuzavře, nemůže město dokončit výběrové řízení a začít park revitalizovat.

Odpověď stále ještě nedostali

„Advokátní kancelář, která zpracovává výběrové řízení, zhruba před týdnem dotazovala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ani ona ještě nedostala odpověď," uvedl primátorčin náměstek Jindřich Tauber.