MILAN PAULŮ, který od roku 1989 pracuje v Austrálii, se do Pardubic vrací pravidelně každý rok.

Nová třída Míru

„Za rok se toho v Pardubicích změnilo docela dost. Myslím, že rekonstrukce třídy Míru se docela povedla. Tedy až na jednu zásadní věc, kterou jsou nečistoty na dlažbě," konstatoval.

„Nevím, kdo je za celou stavbu zodpovědný, ale je jasné, že se v tomto případě zkrátka zapomnělo na penetrační nátěr," nechal se slyšet Pardubák pracující u protinožců.

„Pokud by na něj někdo nezapomněl, stačilo by to podle mého názoru k tomu, aby se na dlažbě neusazovalo tolik nečistot. V tuto chvíli je to tragédie a těžko s tím někdo něco udělá. Teď by se musela obrátit jedna dlaždice po druhé a na to asi už není chuť ani peníze," přemítal Milan Paulů, který má s podobnými projekty zkušenosti z Austrálie.

„Tam na řadě z nich spolupracujeme a ve většině případů se k penetračnímu nátěru přistupuje. Žádné takové problémy s nečistotami se pak neřeší," poznamenal.

„Myslím si, že tyhle věci by si měl pohlídat projektant i stavební dozor, který pracuje pro město. Takhle je to ostuda. Vypadá to, jako kdyby tato nová dlažba byla na třídě Míru alespoň patnáct let," pokračoval Milan Paulů, jehož naopak potěšil nový vzhled Pardubické nemocnice. „To je určitě pozitivní změna," podotkl muž, jenž v Austrálii vydává pro krajany i noviny.

„Tiskneme necelých pět set kusů, které posíláme nejen po celé Austrálii, ale také do Kanady, Spojených států amerických, Brazílie, zemí bývalé Jugoslávie, Maďarska a samozřejmě rovněž do České republiky," dodal.

„Snažíme se v nich mapovat život krajanů v Austrálii. Je dobře, že zájem o setkávání je silný napříč generacemi. Scházíme se každý měsíc. Naším cílem je, aby Češi v Austrálii nezapomněli česky a mladí, co náš jazyk třeba už neumějí, aby se ho naučili," svěřil se Milan Paulů.

Sledují česká média

„Jsme rádi, že nyní už jde prostřednictvím internetu sledovat česká média. Osobně mě zajímá hodně sport a třeba zprávy o ledním hokeji v australských médiích opravdu žádné nenajdete," vtipkoval.

„Moje žena zase ráda sleduje české televizní seriály," uzavřel Milan Paulů.