Již v prosinci si budou moci snoubenci plánující svatbu na rok 2014 vybrat termín obřadu. Ve středu 
4. prosince v 8 hodin se na webových stránkách města objeví kalendář s termíny pro nadcházející rok. Zároveň zač᠆ne matrika přijímat i objednávky termínů od snoubenců, kteří přijdou přímo na úřad.

„Zájem o zadání termínu svatby při první možné příležitosti bývá každoročně velký. Od rána nám tu postává úctyhodná fronta. Každý chce mít jistotu, že jeho zvolený  termín bude ještě  stále volný. Proto bude 4. prosince od 8 hodin možné objednávat termíny přímo na matrice nebo 
v pohodlí domova elektronicky, ale rozhodně ne telefonicky," upozornila vedoucí oddělení matriky Magistrátu města Pardubic Zdeňka Havlíčková.

Rezervovat svatbu jde také on-line

„Pardubice byly jedním 
z prvních měst v České republice, které umožnilo snoubencům rezervaci termínu svatby on-line. Poprvé si to lidé mohli v klidu u počítače vybírat termín pro uzavření sňatku na rok 2012. Elektronicky je možné si svatební termín rezervovat prostřednictvím webových stránek www.pardubice.eu/Svatby on-line/ a následně jej přijít na matriku potvrdit osobně," prohlásil Miroslav Janovský 
z tiskového úseku  radnice.
Dny, které jsou určené pro uzavírání sňatků, jsou v Pardubicích pátky a soboty.

Do manželství mohou snoubenci vstoupit v obřadní síni radnice na Pernštýnském náměstí, ve vybraných termínech a za poplatek také na pardubickém zámku, na hradě Kunětická hora nebo jakémkoliv jiném místě. „Poplatku za sňatek se nevyhnou ani v případě, že si vyberou jiný než oddávací den," upřesnil Miroslav Janovský.