„K navýšení cen došlo po mnoha letech, a to s ohledem na razantní nárůst nákladů, jako je cena práce nebo cena pohonných hmot na poskytování odtahové služby,“ sdělil náměstek primátora zodpovědný za dopravu Petr Kvaš.

Cena odtahu převyšuje pokutu

Auta odtahují zaměstnanci Služeb města Pardubic, vozidla míří do areálu na Hůrkách, kde jsou dvě parkoviště. V uplynulém měsíci nechala městská policie odtáhnout hned 19 vozidel. „S přihlédnutím k faktu, že za dopravní přestupky je v mnoha případech maximální sazba pokuty ve výši 2000 korun, dostáváme se do situace, kdy cena odtahu převyšuje i samotnou pokutovou taxu,“ upozornil mluvčí Městské policie Pardubice Jiří Sejkora.

Do letošního podzimu Pardubáci za nucený odtah dali 1 500 korun. Když stihli zaměstnance odtahové služby před tím, než auto naložili, zaplatili pouze 750 korun. Za každý den na speciálním parkovišti město účtovalo 100 korun.

Do ceny město zahrnuje i čekání na policistu, nakládání a skládání auta, převoz nebo účast dalšího pracovníka odtahové služby. Za stejnou cenu ho zaměstnanci mohou dopravit zpátky na místo, z kterého ho odtáhli. Za první až třetí den stání na parkovišti pak město uvádí cenu 50 korun. Od čtvrtého dne, ale Pardubáci zaplatí 200 korun.

Porovnání s jinými městy

Pardubice porovnávaly ceny s ostatními městy. Špatně parkující řidiči v Hradci Králové zaplatí za odtah 2 400 korun, ve Svitavách jsou to necelé dva tisíce. Naopak řidiči v Ústí nad Orlicí musí z peněženky vytáhnout tři tisíce korun.

Strážníci v Pardubicích nejčastěji nechávají odtáhnout auta, která brání výjezdu jiným řidičům nebo zabírají stání vyhrazené pro jiné vozidlo. Výjimkou podle strážníků není ani situace, kdy vozidlo tvoří překážku silničnímu provozu.

Špatně zaparkované auto nechává město odtáhnout například i při čištění ulic. „Byl jsem na dovolené. Auto jsem nechal zaparkované tam, kde vždycky, ale zrovna v ten termín nám čistili ulici, takže mi auto odtáhli,“ postěžoval si jeden z pardubických řidičů. V takovém případě, ale podle nových podmínek odtah auta zaplatí město, protože řidič této situaci nemohl předejít.

Zaměstnanci služeb města se musí řídit pravidly, které pro odtah vozidel platí. „I při čištění komunikací musíme postupovat výhradně v souladu se zákonem, který nám ukládá, pokud je to možné, umístit vozidlo na dohled z místa, na kterém původně parkovalo,“ připomněly řidičům Služby města Pardubic.

Z důvodu rostoucích nákladů došlo v Pardubicích ke zvýšení ceny za nucený odtah vozidel. Řidiči nově zaplatí 2.500,- Kč,Zdroj: město Pardubice

Ceny za odtah v Pardubicích

Za odtah úplný řidiči dají 2 500 korun
Za odtah zpětný 5 000 korun

Maximální cena za střežení jednoho odtaženého vozidla na určeném parkovišti činí:

Za první až třetí den 50 korun/započatý den
Od čtvrtého dne 200 korun/započatý den