Okresní soud ve čtvrtek vynesl rozsudek nad bývalými pracovníky Kulturního centra Pardubice Romanou Vojířovou a Michalem Straškem. Podle soudkyně došlo v městské organizaci ke zpronevěře a oba obvinění dostali podmínku, finanční trest a povinnost nahradit škodu.

Jenže to nemusí být konec celé kauzy. Soudkyně Anna Sobotková totiž v závěrečné řeči vyzvala státní zástupkyni, aby zvážila rozšíření stíhání také na osoby svědků. Mezi nimi jmenovala i vedoucího kanceláře primátora Pardubic Radima Jelínka.

PROPAGAČNÍ SPOTY

„S Kulturním centrem jsem spolupracoval v letech 2010 až 2013, kdy jsem pro ně občas natáčel propagační spoty. Roční hodnota vyrobených spotů činila asi deset tisíc korun. Po dohodě
s Michalem Straškem jsem odvedenou práci fakturoval jednou ročně jako moderaci akce. Existovaly totiž pochybnosti, zda mohu výrobu spotů vykazovat jako autorskou činnost," vysvětlil mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek, který v té době působil 
v Českém rozhlasu.

Podle soudkyně ale Radim Jelínek jako fyzická osoba bez živnostenského oprávnění faktury vystavovat nemohl. „Nedokázal si ani vzpomenout na obsah ani zaměření žádného
z těchto spotů," podotkla soudkyně Anna Sobotková.

To ovšem vedoucí kanceláře primátora odmítá. „Tvrzení soudu, že jsem si nemohl vzpomenout, o jaké spoty mělo jít, je nepravdivé. Při svědecké výpovědi jsem uvedl akce, kterých se výroba spotů týkala pravidelně a pak akce, na které si namátkou vzpomínám. Prohlásil jsem také, že vzhledem k časovému odstupu si přesné termíny a obsah spotů již nevybavuji. Pravdivé není ani tvrzení, že jsem neměl oprávnění fakturovat autorskou činnost," řekl Radim Jelínek s tím, že se cítí postupem okresního soudu poškozen.

„Ano, byla chyba, že 
v textu faktury byla jiná činnost, než jsem skutečně vykonal. Nicméně jsem dostal zaplaceno za skutečně odvedenou práci," dodal Radim Jelínek.

PRIMÁTOR PRÝ POČKÁ 
NA STÁTNÍ ZÁSTUPKYNI

Pardubický primátor Martin Charvát se svým vedoucím kanceláře celou situaci probíral. „Má reakce na zjištění role Radima Jelínka v této kauze je v tuto chvíli jednoduchá. Počkám na vyjádření státní zástupkyně. Tento výstup pak budu pečlivě analyzovat a vyvozovat z něj důsledky," sdělil Deníku primátor.

Podobně hovoří i opoziční zastupitel František Brendl. „Je příliš brzy na to někoho soudit, ctíme presumpci neviny. Z výsledku soudu jsem zklamaný, myslím, že ředitelka Romana Vojířová odváděla v Kulturním centru dobrou práci," doplnil František Brendl.