Na jejím katastru bylo popílkoviště, a tak zhruba deset let plynuly miliony korun do obecní kasy jako odškodné za nedaleké odkaliště. Řekl to starosta obce Jozef Petrenec.

„Obec se původně vylidňovala. V roce 1977 tu praskla hráz a obec byla zatopená a plná popílku. Po roce 1989 přišel zákon o ukládání odpadu a obec dostávala dost milionů korun na to, aby se opravila kanalizace, udělala se zámková dlažba, postavil obecní dům a podobně," sdělil starosta.

Dříteč leží na polovině cesty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Blízkost krajských měst přilákala do obce mladé rodiny. Roční přírůstek obyvatel je asi pět procent.
Za deset let se Dříteč rozrostla asi o stovku obyvatel na 400 lidí. Komisi nadchla vesnice koncepčním rozvojem i škálou společenských aktivit.

„Sešla se tu generace třicetiletých až čtyřicetiletých lidí, kteří mají malé děti. Nejdříve rodiny pořádaly dětské akce a pak i pro všechny ostatní. Máme tu cvičení pro děti, pro ženy, kurzy angličtiny, němčiny, ruštiny, pořádáme zájezdy do divadel, na muzikály," prozradil Jozef Petrenec.

I když už zhruba 15 let neplynou obci příspěvky za popílkoviště, snaží se získávat peníze z dotací. Rozpočet obce je totiž asi pět milionů korun ročně, což moc investičních možností vedení obce nedává.
Dříteč s pomocí dotací opravila základní i mateřskou školu nebo kabiny u fotbalového hřiště. Za vítězství v soutěži by měla získat milion korun, což by mohlo stačit na opravy hasičské zbrojnice.

„Z popílkoviště se v minulosti stal golfový resort. Elektrárna prodala pozemky soukromé firmě, kromě golfového hřiště nabízí tenisové kurty, hotel s kongresovým sálem a dalším zázemím. Díky tomu se o nás více ví," dodal starosta.