O výstavbě nového terminálu na pardubickém letišti v úterý jednaly na společném zasedání Rady Pardubického kraje a města Pardubic. Na základě analýzy se radní obou samospráv shodli na potřebě výstavby nového odbavovacího terminálu v co nejkratší době!

Společnost East Bohemian Airport (EBA) si nechala zpracovat strategii rozvoje civilní části letiště, kterou si vyžádaly kraj a město. Analýza sloužila oběma radám jako podkladový materiál pro jejich společné stanovisko k možnostem financování výstavby tohoto nového terminálu.

Návrh financování

Radní nyní doporučí společnosti EBA zpracovat návrh financování této stavby. „To by mělo být zajištěno kombinací směnečného programu po dobu   výstavby s ručením obou akcionářů a bankovního úvěru soutěženého ve výběrovém řízení," informovala primátorka Štěpánka Fraňková. Podle hejtmana jsou v případě úvěru na stole dvě varianty. „Jedna počítá s ručením akcionářů, druhá varianta pak s úvěrem bez ručení kraje a města," vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Stejné stanovisko

Společné stanovisko musí ještě projednat rady obou samospráv a následně jejich zastupitelstva. Krajští radní rozhodnou na svém jednání již tento čtvrtek a rada města v příštím týdnu. Rozhodující krok učiní prosincová zastupitelstva. Od výstavby nového terminálu si radní slibují další rozvoj letiště i regionu. „Počkáme na usnesení rad města a kraje. To bude teprve závazné. Pak budeme mít mandát jednat s bankami," uvedl ředitel EBA Jan Andrlík.

Shoda radních obou samospráv je tak po nedávném kladném posouzení ministerstva ohledně vlivu na životní prostředí dalším krokem k výstavbě terminálu.
Letiště v poslední době vykazuje rekordní čísla. Za první tři čtvrtiny roku přepravilo přibližně 160 tisíc cestujících a meziročně tak zvýšilo počet odbavených lidí o 62 procenta.