Vstupuji do nově zrekonstruovaného bytu na jednom z pardubických sídlišť, v chodbě mě vítá usměvavá slečna. Je to teta Lenka. Čeká tu na čtyři děti, které se dostaly do těžké rodinné situace, a proto se dnes nastěhují do nového bytu, kde se o ně Lenka a další tři tety budou starat.

„Byt je určen pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Když se v rodině něco děje, zdravotní nebo sociální problémy, zanedbání, týrání, jsou děti dočasně umístěny do tohoto zařízení," informuje mě Markéta Tauberová, ředitelka Dětského centra Veská, které byt pro děti vybudovalo.

Teta Lenka mě vede do světlého dětského pokoje, podél zelených zdí stojí palanda, stoly a malé komody. „Museli jsme dokoupit i dětskou postýlku, protože nám přijde dvouleté dítě," ukazuje Lenka na postýlku s barevnými peřinkami.

Druhý pokoj je modro žlutý a je připraven pro dvě větší děti, nejstaršímu je 15 let. S obrázky a plyšovými hračkami jsou v policích umístěné i knihy. „Každé dítě má svoji uzamykatelnou skříňku nebo zásuvku, kde si může schovat své osobní věci nebo kapesné, které děti dostávají každý měsíc," říká Tauberová.

To mohou děti využít třeba při vycházkách. Když mají splněné úkoly, vyrážejí s kamarády ven, s sebou dostávají mobil, aby byly s tetou v kontaktu.

Jindy pro ně má teta připravený program. „S dětmi budu vařit, uklízet, prát, ale také se učit do školy, jako v běžné domácnosti," připomíná Lenka hlavní cíl projektu, kterým je připravit děti na život v klasické rodině a domácnosti

Když vstoupíme do kuchyně, překvapí mě balkon, ze kterého je výhled do širokého okolí. Pod ním stojí zaparkované auto, kterým budou tety rozvážet děti do školy či jezdit na nákup. „Dítě uvidí, že se musí dojít do krámu, nakoupit, vyndat nákup, uklidit ho do ledničky. Získá tak návyky, aby bylo připravené pro normální život. To dítě ve velkém zařízení nepozná," upozorňuje Tauberová.

V koupelně nad umyvadlem již stojí čtyři kelímky s kartáčkem a pastou, byt je tedy kompletně připravený pro své první malé obyvatele. „Prostředí je hezké, tety jsou milé, děti na příchod do bytu reagují pozitivně. Samozřejmě se jim stýská," uzavírá Drahomíra Votřelová z Dětského centra Svitavy, které provozuje již dva byty, a dodává, že většina dětí se poté vrací k původní rodině, některé však pokračují do dětského domova nebo pěstounské péče.   Lada Součková