Na vyčistění od bahna bude muset jezero Čičák v Pardubicích počkat pět až deset let. Přednost dostane Matiční jezero, které je zanesené sedimenty mnohem více.
Radnice se pokusí získat na vyčištění obou vodních ploch evropské dotace. Informoval o tom náměstek pardubické primátorky František Brendl ze sdružení Pardubáci.
„Jasnou prioritu má Matiční jezero. V horizontu několika let bychom mohli přijít o část vodní plochy kvůli vysokému množství sedimentu bahna," sdělil náměstek.

„Čičák není hořák," řekl náměstek

Jezero Čičák se mělo odbahňovat loni na podzim ještě před revitalizací parku Na Špici.
První dvě firmy z tendru odstoupily, třetí společnost nabídla cenu téměř devět milionů korun.
„My jsme si i zasoutěžili, ale nabízená cena byla nad rámec zdravého rozumu. Čičák není žádný hořák, který by ohrožoval vodní hladinu," nechal se slyšet František Brendl.

Matiční jezero chtěli odbahňovat i Brendlovi předchůdci. Jenže 40 milionů korun město nemělo. Teď se hledá levnější varianta, aby radnice byla připravená podat žádosti o evropské dotace, až budou jasné dotační tituly.
„Byl problém, jak to bahno odvozit. Nový projekt navrhuje sací bagr na hladině, který by bahno čerpal do velkokapacitního pytle, kde by zůstalo uloženo a vysoušelo se. To by mohlo celou akci radikálně zlevnit," poznamenal náměstek primátorky.

Jezero je více než 100 let staré

Matiční jezero je více než 100 let staré. Nachází se téměř v centru města u Bubeníkových sadů. Vodní plocha je slepým ramenem Chrudimky. Za první republiky jej spravovala Matice školská, odtud i jeho název. Ve 20. letech to bývalo oblíbené kluziště. Plochu využívali také hokejisté.