Provozovatelé Aquacentra Pardubice září po prvním měsíci provozu spokojeností. Za červen totiž plavecký areál navštívilo 21 500 návštěvníků.

„Čísla o návštěvnosti vypadají opravdu zajímavě. Na jednu stranu jsme spokojení, ale na druhou stranu nesmíme usnout na vavřínech, protože by určitě mohla být ještě lepší. Myslíme si, že řada návštěvníků přišla takzvaně ze zvědavosti, kdy si postupně zkouší všechny naše zóny. U dětí můžeme rozhodně registrovat největší zájem o aqua část s vodními atrakcemi, u dospělých zase o wellness," vysvětlil Jiří Vysoudil, ředitel společnosti PAP Pardubice, která areál provozuje.

Problémy v červnu? Pouze letní pláž

Ze statistik vyplývá, že největší pozornosti se těší padesátimetrový bazén, který za červen navštívilo více než dvanáct tisíc lidí, osm a půl tisíce návštěvníků zlákaly vodní atrakce v aquaparku a téměř tisícovka pak vyzkoušela služby wellness části.

Jediným vážnějším problémem červnového provozu areálu prý byla uzavřená letní pláž. Tento nedostatek se ale podařilo na začátku tohoto týdne odstranit.

Vedení města Pardubic se před otevřením aquacentra trochu obávalo provozní ztráty, která by mohla zasáhnout do napjatého rozpočtu města.

„Bazén provozuje obecně prospěšná společnost, která ze zákona nemůže generovat zisk. Z toho je jasné, že s nějakou provozní ztrátou počítáme. Podle finanční analýzy, která pracovala s pesimistickým odhadem počtu návštěvníků, by byla roční provozní ztráta 30 milionů korun. Já ovšem věřím, že můžeme denně přivítat až 300 návštěvníků a snížit odhadovanou ztrátu na minimum," uvedl při otevření aquacentra předseda správní rady PAP René Živný.

Mnoho návštěvníků aquacentra oceňuje různorodost každý si vybere svou oblíbenou část.

„Velice oceňuji zachování padesátimetrového bazénu. Nové fitness je dobře vybavené a hezké. Výborná je také střešní terasa s lehátky," řekla pardubická studentka Klára Kudláčková.

Snaží se reagovat na požadavky

Vedení areálu se už během prvních týdnů provozu snažilo reagovat na požadavky svých klientů. Proto je například každý čtvrtek wellness část přístupná pouze pro ženy, zatímco v ostatní dny je zde smíšený provoz.

„Spolupracujeme s dalšími provozovateli aquaparků v celé republice a vycházíme také z jejich zkušeností. Už brzy se proto u nás objeví akce pro děti v aquaparku nebo sportovní klání v padesátimetrovém bazénu. Jednáme i se zahraničními kluby, které by k nám měly zájem jet na soustředění," podotkl Jiří Vysoudil.

Další novinka by měla být uvedena k životu od začátku září, kdy bude Aquacentrum Pardubice nabízet maminkám hlídání malých dětí.

LUKÁŠ DUBSKÝ