Bude opravena pardubická sokolovna Na Olšinkách? Šance na rekonstrukci sportovního areálu se zvýšily poté, co pardubičtí zastupitelé zařadili třetí etapu oprav do Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).

„Rekonstrukce sokolovny patří v tuto chvíli mezi naše prioritní projekty, stejně jako například revitalizace Tyršových sadů nebo rekonstrukce třídy Míru," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Půjčí si od města

O dotaci na rekonstrukci bude Sokol Pardubice žádat Evropskou unii, ale město musí nejprve zafinancovat přípravnou fázi projektu. Zastupitelé tak schválili poskytnutí půjčky ve výši 2,5 milionu korun na přípravu další fáze projektové dokumentace, dotaci 15 milionů korun na povinnou spoluúčast Sokola v projektu k Evropské unii, a dalších 15 milionů korun, tentokrát ve formě půjčky, na předfinancování projektu.

„V současné době máme už kompletně zpracovanou a předanou projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Samotné povolení chceme mít na začátku července a během prázdnin budeme podávat zpracovanou žádost k Regionální radě soudržnosti Severovýchod. Mezi tím bude dokončené výběrové řízení na generálního dodavatele. Pokud vše půjde i nadále hladce, předpokládáme, že na začátku října začneme stavět. Vše by pak mělo být dokončené v červnu příštího roku," vysvětlila starostka Tělocvičné jednoty Sokol Pardubice Lenka Pařízková.

Budova Sokola se při opravě dočká nové střechy, sanovány budou veškeré nosné zdi. V budově počítají také s novým sociálním zařízením, šatnami, elektroinstalací, sportovními povrchy i novými sportovišti. Celková cena rekonstrukce by neměla přesáhnout částku 85 milionů korun a 85 procenty by se na rekonstrukci měla podílet Evropská unie.

Sokol slaví jubileum

Pardubický Sokol navíc letos slaví 150. výročí svého založení. U příležitosti tohoto jubilea pořádá jednota také několik sportovních a kulturních akcí. Jednou z nejdůležitějších bude v neděli 23. června Sportovní den – míčový víceboj mužských, ženských a smíšených dvojic.

„Turnaj je určen především pro ty, kteří se sportem baví a berou ho jako součást svého běžného života," podotkla Lenka Pařízková.
Soutěžit se bude v pěti sportech – badmintonu, streetbalu, volejbalu, nohejbalu a pétanque. Všechny sporty se odehrají ve zrekonstruovaném venkovním Sportovním areálu Na Olšinkách. Pro každý sport budou připravené tři kurty.