Projektu dalo zelenou pardubické zastupitelstvo. Svým rozhodnutím schválilo návrh stavby i další postup v přípravě projektu. Zastupitelé uvažovali o novém zvířecím útulku od roku 2003, vhodné místo našli po letech. Město během nich prověřilo přes 30 pozemků, nechalo zhotovit postupně tři studie – na stavbu v bývalých kasárnách Hůrka, ve Starých Čívicích a na přestavbu bývalé restaurace Bobr. Vždy narazili na odpor místních, kteří se báli, že se s útulkem zvýší hluk.

Až čtvrtá lokalita - Jámy u Starých Čívic - vyhověla všem požadavkům. „Jsem rád, že jsme se v přípravě výstavby nového útulku posunuli. Nové zařízení nutně potřebujeme, abychom mohli stávající útulek přestěhovat z bývalé veterinární kliniky do lepšího prostředí,“ konstatoval primátor Pardubic Martin Charvát. Moderní útulek má městskou kasu vyjít na 44 milionů korun.

Pardubické letiště hlídali odstřelovači, vrtulník i psi. V pátek 1.července přiletěla unijní delegace z Bruselu.
Pardubické letiště hlídali odstřelovači i vrtulník. Přiletěla delegace z Unie

Na kritický stav současného útulku pro psy ve Štrossově ulici upozornila v minulosti Martina Loučková, která tam pracuje jako dobrovolnice a je zplnomocněná k zajišťování jeho chodu. „Jsme zde obklopeni staveništěm, což komplikuje provoz. Máme jen vnitřní malé kotce. Psi na vycházku chodí jen na dvě hodiny denně, takže 22 hodin vlastně koukají skrz mříže do vedlejšího kotce, což je pro ně i pro nás šílené,“ přiblížila tehdy situaci.

Nový útulek, s 19 kotci pro psy a osmi pro kočky, bude dál od centra města a domů. „Pozemky se nacházejí v blízkosti průmyslové zóny. Nejbližším sousedem je společnost Kayaba, jinak pozemky obklopuje les a zemědělské plochy. Místo je dostupné i městskou hromadnou dopravou,“ přiblížil náměstek primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal. Město očekává, že objekt dobře zapadne do okolního prostředí. Pomoci tomu mají i zelené vegetační střechy. Zařízení nabídne také místo pro agresivní psy, malá i velká zvířata a voliéry pro ptáky. Kolem objektu mají být výběhové louky, oddělené od okolí dřevěným plotem s podhrabovou úpravou.

Útulek by měl mít zelené střechy, výběhové louky, dostatečné zázemí pro různé druhy zvířat včetně několika druhů kotců.Útulek by měl mít zelené střechy, výběhové louky, dostatečné zázemí pro různé druhy zvířat včetně několika druhů kotců.Zdroj: Jan Hrabal

V novém jednopodlažním areálu bude sídlit nejen útulek, ale bude zde také zázemí pro strážníky, kteří jej budou provozovat a zároveň tu mít kotce pro služební psy. Služebna psovodů městské policie magistrát vyjde na zhruba 10 milionů korun. Samostatné místo zde bude mít i veterinární ošetřovna za 14 milionů korun s karanténními kotci, pro příjem a ošetření přijatých či odchycených zvířat.