Vymezeny jsou například nové plochy pro bydlení v severozápadní části Rosic – Kréta, na severním okraji Doubravic, ale i v dalších částech města. Dále jsou řešeny především nové lokality pro výrobu, občanskou vybavenost či dopravu – například dopravní napojení Pardubické nemocnice.

„Pořizování změn územního plánu je složitý proces a to, že trvá i několik let, není neobvyklé. Tato změna obsahuje téměř stovku návrhů. Vedle žádostí o změnu územního plánu také opravuje 23 zřejmých nesprávností, které v územním plánu byly. U každého návrhu se posuzovalo, zda je v souladu s právními předpisy, byl projednán s dotčenými orgány, od hygieny a krajského úřadu až po různá ministerstva a další státní úřady, a s veřejností poté i ve veřejném projednání,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Územní plán obce je vyhotovován na základě stavebního zákona. Stanoví základní koncepci rozvoje území obce, ochrany jeho hodnot, jeho plošného a prostorového uspořádání, koncepci veřejné infrastruktury a uspořádání krajiny. Vymezuje zastavěné území, plochy a koridory, zejména zastavitelné plochy a plochy vymezené ke změně stávající zástavby, obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území pro veřejně prospěšné stavby, pro veřejně prospěšná opatření a pro územní rezervy.

Zároveň stanoví podmínky pro využití těchto ploch a koridorů. „Pardubice během 15 let pořizovaly nebo pořizují dvacatery změny územního plánu, zároveň je připravován nový územní plán, který by měl být hotov do roku 2022,“ uvedla mluvčí pardubického magistrátu Iveta Koubková.