Sdílejte auto! Ušetříte tak čas, peníze i životní prostředí. V Pardubicích nyní můžete využívat službu placeného carsharingu, tedy sdílení a užívání aut více lidmi.

Každý den nonstop

Zájemci si tak budou moci půjčit auto, které bude zaparkované v určité části města.

Využívání této služby, kterou v Pardubicích zavádí společnost Car4Way, je jednoduché. Stačí se zaregistrovat a spolu s podpisem smlouvy složit vratnou kauci, která činí 2000 korun. Následně obdržíte čipovou kartu a pak už si jen zvolené auto zarezervujete. „Zájemci se nemusí nikde objednávat, stačí si auto zarezervovat přes web nebo mobilní aplikaci, a to kdykoliv, kdy jej budou potřebovat. Služba funguje nonstop 365 dní v roce. Auto pak stačí pomocí čipové karty odemknout, vzít klíče z přihrádky a vyrazit na cestu. Nakonec vůz vrátí tam, kde si ho vypůjčili,“ prozradil Hynek Homola z firmy Car4Way.

Ve městě bude k dispozici deset vozů. Interaktivní mapa uživatelům navíc nabídne jen ta auta, která jsou zrovna volná. Sami si pak budou moci vybrat to, co jim je nejblíže.

Díky této službě řidičům navíc odpadne řada starostí spojených s autem. „Rizika a náklady u carsharingu mizí. Uživatel zaplatí 4,9 korun za ujetý kilometr a 49 korun za hodinu. O palivo, pojištění a servis se dál starat nemusí,“ dodal Hynek Homola.

Pokud je řidič v případě potřeby nucen palivo doplnit, získává „za odměnu“ půl hodiny jízdy zdarma.

Načerpaný benzín samozřejmě neplatí ze svého, ale kartou CSS, která je uložena v přihrádce u spolujezdce.

Změnit myšlení lidí

Kromě úspory času a financí pomáhá carsharing řešit i problematiku parkovacích míst. „Pokud bydlíte ve městě, auto nepotřebujete. Podle průzkumu je v Pardubicích nedostatek parkovacích míst a ubírat zeleň nejde do nekonečna. Tuto službu tak považuji za dobrou alternativu, ale aby byla opravdu úspěšná, musí se změnit také uvažování lidí,“ nechal se slyšet starosta třetího pardubického obvodu Vítězslav Štěpánek.

Ani s placením to není nijak složité. Jednou týdně přijde uživateli na e-mailovou adresu faktura se sedmidenní splatností, nic se tedy kromě vratné kauce nehradí předem.

Celkem bude v Pardubicích k dispozici deset aut parkujících v šesti lokalitách – v areálu Pardubické nemocnice, na Palackého třídě, v Hlaváčově ulici, u hotelu Zlatá štika či u Autosalonu Louda v ulicích Teplého či Hradecká.

Dalším parkovací místo by mělo být v Lázních Bohdanči.

Cílem provozovatelů je také získat status městské hromadné dopravy.

Iveta Koubková