Učitel a radní Josef Kubát oznámil, že již neplánuje kandidovat, poslanec a primář Jiří Skalický se stal členem TOP 09 a nejaktivnější z mladých politiků SPP, starosta Petr Králíček založil vlastní politické hnutí spolu s dalším starostou za SPP Vítězslavem Čapkem.

Vládnou na městě, ale také na kraji

Stojí za připomenutí, že SPP se snaží prezentovat jako uskupení odborníků a nepolitiků.
Ovšem vládnou v Pardubicích, jsou součástí levicové koalice na kraji a díky spolupráci s Věcmi veřejnými měli i své poslance.
Nenajdete tak ve městě a v Pardubickém kraji jediné zásadnější rozhodnutí, pod kterým by nebyl podpis člena SPP. K zodpovědnosti se však příliš nehlásí, stejně jako za minulé spoluvlády s ODS.
Nemám teď na mysli pouze neustále odkládané velké opravy a investiční akce v čele s Tyršovými sady, třídou Míru a prostorem přednádraží, ale také miliony nesmyslně utrácené za projekty a studie, které jsou již od začátku odsouzené k založení do šuplíku.
A také okázalou ignoraci vlastního programu, ve kterém třeba odmítají finanční odměny politikům za členství v představenstvech a dozorčích radách.

Vznik středového politického hnutí Pardubice pro lidi svědčí o postupující krizi etablovaných politických stran a uskupení na všech úrovních. Komunální politika v Pardubicích proto nepochybně projde ještě před volbami řadou zemětřesení.

Nové osobnosti či mocenské kartely?

Je však jen na stranách, zda dokážou občanům nabídnout nové osobnosti s programem, nebo se v nich prosadí staré mocenské kartely zodpovědné za současné problémy a hájící pouze vlastní zájmy.
Samotné volby budou o jménech a konkrétních krocích v programech, ne o značkách.

Jiří Janků, předseda Oblastního sdružení Občanské demokratické strany, Pardubice