Na pardubické univerzitě zažili teroristický útok - naštěstí ale jen cvičný. O půl deváté zde začala druhá část cvičení Agen 2017.

První etapu si záchranáři vyzkoušeli již ve středu, kdy evakuovali stovky figurantů z mateřské školy a třech škol základních. Poslední etapa cvičení se koná v pátek a týká se jen oddělení krizového řízení města. Cílem cvičení je prověření plánu evakuace při mimořádných událostech a ověření, že vše bude v reálném čase skutečně fungovat.

Úvod cvičení obstarala dopravní kontrola. Policejní hlídka chtěla prověřit podezřelou dodávku bílé barvy, řidič však šlápl na plyn a začal ujíždět. Pronásledování skončilo až v areálu pardubické univerzity, kde vůz zastavil na trávníku a zahájila na dojíždějící policejní vůz palbu. Jeden z pasažérů utíká, ale po zásahu ze zbraně padá k zemi a je zpacifikován policisty. Druhý z pasažérů vystupuje z dodávky a vyhrožuje, že má u sebe batoh plný sarinu a že odpálí bombu. Zaznívá ohlušující rána a dodávka je v plamenech. Atentátník je na místě mrtev. Nastává panika. V okolí výbuchu leží zranění a místem se nese křik. „Pomoc, bolí mě břicho!“ ozývá se. Obrázek je tak realistický, že se kolemjdoucí zastavují a ptají, zda se to děje doopravdy. To je znamení pro zahájení taktického plánu.

Všichni musí přes dekontaminační sprchu

Po dvaceti minutách jsou slyšet sirény, na místo přijíždějí první hasiči a začínají stavět dekontaminační sprchy. O pár minut později přijíždí i zdravotníci, a za nimi dobrovolní hasiči z Chrudimi, kteří jim zajišťují vybudování mobilní ošetřovny, potřebné vybavení i tři stanoviště podle závažnosti zranění zasažených lidí.

Profesionální hasiči se oblékají do přetlakových obleků a přesouvají se na místo výbuchu, kde vyhledají a označí raněné a podle závažnosti stavu je na nosítkách a odnášejí do stanu. Tam se jich ujímají další, kteří je svlékají, v dekontaminační sprše zbavují nebezpečné látky sarin a předávají zdravotníkům. Ti je prohlížejí a podle závažnosti zranění znovu třídí do tří skupin podle aktuálního stavu. Ti, kteří mohou počkat dostávají deku, ti kteří ne jsou neseni do mobilní ošetřovny k lékařům. 

Nejzávažnější případy transportují do zdravotnického zařízení jako první. Po předání posledního zraněného hasiči přebírají i postřeleného spolupachatele, kterého do té doby hlídali dva policisté. Následně se ve sprše dekontaminují i samotní hasiči. Zraněných na místě ubývá, postupně jsou rozváženi do nemocnic. Před jedenáctou hodinou je část cvičení v areálu univerzity ukončena, záchranáři balí techniku a uvádějí místo do původního stavu. 

Zásah v přetlakových oblecích je náročný

Na území Pardubického kraje se podobné taktické cvičení ještě neodehrálo. I přesto v minulých letech záchranáři trénovali svoji připravenost v situacích jako jsou povodně, výbuch zemního plynu, vykolejení nákladního vlaku či pád letadla. „Měli jsme ale už i větší cvičení než je to dnešní,“ sdělila mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Zásah v přetlakových oblecích je pro hasiče jedním z nejnáročnějších vůbec. „Proto podstupují speciální výcvik a každý půlrok trénují v přetlakových oblecích,“ doplnila mluvčí Horáková. Druhé etapy cvičení se účastnil celý výjezd – stanice Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim, Dobrovolná jednotka Kunětice a Institut ochrany obyvatelstva Hasičského záchranného sboru České republiky," jmenuje Vendula Horáková.

Vzhledem k místu vzniku události a typu zranění, což byla tlaková vlna od výbušniny a postižení sarinem, by se ranění v případě skutečného teroristického útoku rozváželi do všech okolních zdravotnických zařízení tak, aby nemocnice stíhaly pacienty ošetřovat a nedošlo k jejich přetížení. „Silně popálený člověk by letěl leteckou záchranou službou do Prahy na Vinohrady a ti zranění by se rozváželi do okolních nemocnic – Chrudim, Ústí nad Orlicí a Pardubice a fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ přiblížila Lada Žampachová, vedoucí krizového plánování Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

"Pro účely cvičení tu byly dnes tři posádky záchranné služby, v případě skutečné události by se na místo volaly i vrtulníky a další posily, i třeba z řad soukromých dopravců," dodal mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Vedle hasičů a zdravotníků se cvičení účastnily i Policie ČR, Městská policie Pardubice, pěší rota aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Pardubice a studenti katedry klinických oborů Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice v roli figurantů.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje začátkem roku projednávala Plán cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS Pardubického kraje v období 2017 až 2020. V příštích letech Pardubický kraj čeká dalších šest cvičení. V roce 2018 tak proběhne simulace pádu letadla i výskytu vysoce nakažlivé nemoci.

Alice Šplíchalová