„Tato nařčení hrubě zasáhla do života mé rodiny i firmy. Musím se proto aktivně hájit a zároveň věřím, že se mi podaří ukázat, že není možné někoho beztrestně pošpinit za účelem likvidace jeho morálního kreditu a dobrého jména," nechal se slyšet Jiří Janků.
Předseda oblastního sdružení ODS v současné době sám čelí trestnímu oznámení které ho viní ze zcizení peněz sdružení, obelhaní dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013.

Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace. Celkem se měl neoprávněně obohatit zhruba o čtvrt milionu korun. Jiří Janků veškerá obvinění odmítá, problémy při financování kampaně nezjistila ani kontrola strany.

Předseda oblastní ODS ovšem zasahoval do volební kampaně i skrze účty Nadačního fondu Pardubice podle Vás, pomocí nichž podporoval kandidaturu děkana pardubické univerzity Simeona Karamazova, který se nakonec do Poslanecké sněmovny jako jediný z Pardubického kraje dostal.

Janků chce nyní spolupracovat s policií na vysvětlení celé kauzy. „Předložil jsem doklady, které jakékoli nařčení vylučují a jsou veřejně dostupné," konstatoval Jiří Janků.

Jiřímu Janků vadí, že trestní oznámení vrhá špatné světlo nejen na jeho osobu, ale i na společnost eBrána a všechny subjekty, které byly v trestním oznámení zmíněny.

A na koho vlastně Jiří Janků podal trestní oznámení? „Vzhledem k tomu, že trestní oznámení, které bylo publikováno v médiích, hovoří konkrétně o spáchání trestných činů mou osobou, přesto, že to je nesmysl, jsem nucen věc řešit trestním oznámením na neznámého pachatele pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu křivého obvinění," podotkl Jiří Janků.

Kdo vlastně podal trestní oznámení?

Podle něj není možné řešit věc pouze v civilní rovině. „Každý má právo na ochranu před lživými útoky. Je proto nezbytné věc prověřit a prošetřit důsledky takového jednání," dodal Jiří Janků.
V médiích se sice objevilo, z čeho je šéf pardubické ODS Jiří Janků obviněn, ale nikdo netuší, kdo vlastně trestní oznámení podal.

Lídr občanských demokratů v podzimních komunálních volbách je přesvědčen, že za celou událostí stojí jeho bývalí kolegové z ODS Jiří Lejhanec a Pavel Nevečeřal, kteří přešli do nového sdružení Patrioti Pardubic. Ti ovšem podobná nařčení odmítají.

„Jiří Janků médiím sděluje, že za tímto trestním oznámením jsou lidé, kteří z ODS odešli a nyní se podílejí na činnosti politického sdružení Patrioti Pardubic. Oblastní předseda ODS se snaží vlastní problémy přenášet na ty, kteří s nimi nemají nic společného. Žádný orgán Patriotů nejednal o jakémkoliv trestním oznámení, ale ani se nijak nezabýval neprůhledným financováním pardubické ODS," uvedl v prohlášení Patriotů jejich lídr Jiří Lejhanec s tím, že se od vnitřních problémů ODS distancují.

Snaha o skandalizaci ODS?

Pardubická ODS se domnívá, že za trestním oznámením může být politická konkurence. „Trestní oznámení samozřejmě může podat každý. Ale fakt, že se objevilo v médiích, ukazuje, že je to snaha o skandalizaci ODS," podotkl zastupitel Petr Klimpl.