Ošetřující lékařkou byla v osudný víkend dnes již bývalá primářka ARO v Chrudimi Vlasta Dostálová. Na „podivný“ postup při léčbě upozornili ředitele nemocnice Vojtěcha Němečka kolegové bývalé primářky.

Vyrojily se proto spekulace, že se primářka mohla stát ze strany spolupracovníků obětí pomsty. „Nezlobte se, nebudeme se k ničemu vyjadřovat. Zeptejte se vedoucího lékaře, ale ten tu momentálně není,“ řeklza všechny Pavel Holan, vedoucí sester na chrudimském ARO.

O teorii spiknutí proti nadřízené se ostře ohradil ředitel nemocnice. S prací primářky byl spokojen a nikdy za více než jednoroční spolupráci s ní neměl konflikt. „To, že by někdo chtěl získat její místo, mohu vyloučit. Podáním trestního oznámení jsem reagoval na podnět, který považuji nadále za velmi závažný,“ uvedl Vojtěch Němeček.

Součástí šetření policie budou i odborné posudky znalců z oblasti lékařství. Ty by měly potvrdit, nebo naopak vyvrátit selhání ze strany ošetřující lékařky. „V daný okamžik jsem se musel rozhodnout. Podle mého názoru bylo nutné prošetřit, zda nedošlo k chybě,“ řekl Němeček s tím, že svým rozhodnutím na sebe bere i riziko případné právní odvety, jestli se ukáže, že lékařka nepochybila.

Primariát chrudimského oddělení ARO by neměl zůstat volný příliš dlouho. Podle ředitele nemocnice vzejde nový vedoucí z konkurzu do konce července. Zatím ještě není známo, kdo se přihlásil.