Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) ve spolupráci s Českou abilympijskou asociací pořádá v červnu v Pardubicích pro domácí pečující zdarma cyklus kurzů. „Lidé si často nevědí rady také v sociálně-právní oblasti. Potřebují pomoci s vyřízením příspěvku na péči, ale i s podáním odvolání, stížnosti, nebo žádosti o zvýšení. Často pečující spolu s externími odborníky provázíme celým procesem," uvedla Eva Paprstkářová z Diakonie ČCE.

Absolventka loňského cyklu kurzů Jana Bartlová si cení zejména praktických znalostí, které si odnesla. „Jak pečovat o imobilního pacienta a nezničit si při tom záda, to vás může naučit jen člověk s praktickými zkušenostmi, a takové jsem v kurzu poznala," dodala Jana Bartlová.

Uvádí se, že v České republice je 300 tisíc domácích pečujících. I v Pardubicích roste takzvaná „sendvičová generace". Jejím typickým představitelem je žena nad 45 let, která je vtlačena mezi zaměstnání, péči o stárnoucí rodiče a také o děti, které ještě nejsou zcela samostatné.

„Jako jeden ze stěžejních problémů vnímám nedostatek emoční, psychické podpory z okolí a bohužel někdy i rodiny. S tím často souvisí i to, že hlavní pečující nemá někdy příliš prostoru pro sebe a pro odpočinek, omezuje kontakty s okolím a může se cítit sám. Péče o sebe je základ, protože jen tak se můžeme starat o někoho dalšího," uvedla Eva Paprstkářová. Těžké bývá i případné skloubení péče se zaměstnáním, což zase může přinášet finanční starosti.

PŘEHLED
10. června, 9.30-15.30 hodin: Ošetřovatelský kurz; 15.30-18.30 hodin: Kurz komunikace 1
17. června, 9.30-15.30 hodin: Praktický a nácvikový kurz; 15.30-18.30 hodin Kurz komunikace 2
21. června, 9.30-15.30 hodin, Sociálně právní kurz
22. června, 9.30-15.30 hodin, Pečování o člověka s demencí
28. června, 9.30-15.30 hodin: Pečování v závěru života
Kurzy se konají v prostorách České abilympijské asociace v ulici Sladkovského 2824 v Pardubicích.