Od příští neděle budou senioři jezdit v pardubické městské hromadné dopravě zdarma. Nárok na slevu mají všichni cestující starší 70 let, jízdenku nebudou potřebovat ani senioři, kteří v Pardubicích nebydlí.

„Od 1. září 2019 přistupuje Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) k zásadní úpravě jízdného MHD pro cestující, kteří dovršili věk 70 let, a to bez ohledu na jejich bydliště,“ potvrdila tisková mluvčí DPMP Jitka Malinská.

Nalezená munice
Místo hub našla dívenka munici z II. světové války

Občanský průkaz, pas, nebo řidičák

Cestující, kteří tyto podmínky splňují, nebudou potřebovat žádnou slevovou kartu. V případě, že je bude kontrolovat revizor, postačí jim průkaz totožnosti pro ověření věku. „Nárok na bezplatnou přepravu mohou uplatnit předložením platného občanského průkazu, cestovního pasu nebo řidičského průkazu,“ doplnila Malinská.

Už dříve umožňoval seniorpas lidem, kteří dovršili 70 let, cestovat ve vozech MHD zdarma. Nyní nebudou potřebovat ani tento průkaz.

Peníze za pořízení Pardubické karty a seniorpasu však cestující zpět nedostanou. Pardubickou kartu mohou využít v Hradci Králové, kde s ní mohou hradit jízdné z elektronické peněženky. Peníze, které jim na kartě zbyly, si mohou nechat vyplatit v zákaznickém centru v Pernerově ulici.

Lékaři a zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje nově trénují na figurínách, které reagují na léky.
Modely, na nichž trénují záchranáři, reagují na léky

K nové úpravě zastupitelé přistoupili v reakci na minulý rok, kdy rada města před volbami schválila jízdné pro seniory zdarma. Dopravní podnik na tarif přešel, ale zastupitelé na něj neschválili peníze. Dopravní podnik tak vozil seniory zadarmo a chyběly mu peníze od města.

Někteří zastupitelé s návrhem nesouhlasili, vadilo jim, že není vyčíslen. Podle ředitele dopravního podniku a zastupitele Tomáše Pelikána (Sdružení pro Pardubice) však ztrátu ovlivní pouze snížený zájem o zlevněné papírové jízdenky.

Pokles papírových jízdenek

„Zastupitelé již schválili v rozpočtu roku 2019 deset milionů korun na pokrytí v minulosti definované dotace na seniorpasy, k té bude připočten rozdíl, který dopočítáme za sníženou tržbu zlevněných jízdenek,“ konstatoval Pelikán s tím, že rozdíl by neměl přesáhnout deset procent.

Jiní se ohradili proti tomu, aby zdarma cestovali i mimopardubičtí senioři. „Pardubice nejsou cílovou stanicí seniorů z celého světa, aby nás to zruinovalo,“ reagoval na podnět náměstek pro dopravu Petr Kvaš (ODS).

Bojové vozidlo Perun společnosti SVOS
Perun je v pořádku, tvrdí přeloučský SVOS