Četné prehistorické archeologické nálezy nebo vysvětlování slova „sezemici“, jedna z nejstarších a nejvýznamnějších památek v našem kraji původně klášterní kostel Nejsvětější Trojice s dochovanou raně gotickou tzv. sezemickou vazbou cihlového zdiva, nebo u nás nevídaná dřevěná osmiboká zvonice, měšťanské domy se štíty ve stylu selského baroka nebo dva akvadukty…

První zmínka

To všechno a spoustu dalších sezemických zajímavostí si musím nechat na příště. Tentokrát jsem se vypravil na oslavy 780. výročí první písemné zmínky o Sezemicích, kdy velmož Kojata z Gněvina Mostu odkázal už tehdy farní ves sedleckému klášteru.

Takže jsem se zajímal o pasování prvňáčků na rytíře čtenářství, které se odehrálo minulý týden v Městské knihovně. Ve velkém sále nové radnice hned dvakrát sehráli za velkého diváckého zájmu místní ochotníci ze znovu „probuzeného“ spolku J. K. Tyla hru věnovanou Sezemicím „Marjána Šenkýřka“. V pátek 15. června byla na programu Akademie žáků místní školy, povídal jsem si s nimi také o tom, zda by mi mohli dělat průvodce po městě.

Slavili výročí

Hlavní oslavy se pak uskutečnily v sobotu 16. a v neděli 17. června.

V sobotu se nejprve na hřišti TJ Spartak představily zdejší zájmové organizace, mezi nimi byli i dobrovolní hasiči, kteří svůj spolek v Sezemicích založili už v roce 1881.

Pro rodáky a přátele Sezemic připravili prohlídky města a také uvítání na radnici, prohlédli si prostory školy a školky, městské knihovny nebo prostory některých zájmových organizací.

Ve velkém sále radnice proběhl program Sezemice se baví aneb Zábavný program pro všechny. Mimo jiné svým vystoupením potěšily všechny přítomné děti z mateřské školy s pohádkou Sněhurka, tentokrát hudební. O taneční vystoupení se postaraly sezemické Neonky a studio Monsignore, putování v čase bylo protkáno známými písničkami z muzikálů v podání herců Východočeského divadla v Pardubicích.

Večerní program v sále radnice přivítal Martina Maxu a Zuzanu Bubílkovou, pak se hrálo k tanci a poslechu až do nočních hodin.

Socha pro hrdinu

V neděli po dopolední mši byla přímo před radnicí slavnostně odhalena za účasti mnoha vzácných hostů socha veliteli paravýsadku Silver A kapitánu Alfredu Bartošovi v životní velikosti od sochaře Josefa Čermáka.

Kpt. Bartoš v Sezemicích prožil svá dětská léta, když zde měl jeho otec pekařství. Sezemice tak mají už druhou sochu věnovanou válečnému hrdinovi. Tím prvním byl legendární praporečník roty Nazdar ve Francii Karel Bezdíček, který padl v roce 1915 u obce La Targette. Současně jsou na staré i nové radnici do konce června k vidění výstavy o současnosti i historii města včetně dresů čestného občana Sezemic – kanoisty Martina Doktora – nebo originálních středověkých zakládacích listin a dalších cenných archivních materiálů. Na slyšenou při dnešní repríze rozhlasového Posvícení ze slavnostně naladěných Sezemic.

Reprízu Posvícení ze Sezemic si můžete poslechnout dnes po osmnácté hodině na frekvenci Českého rozhlasu Pardubice 104,7 FM pro Pardubický kraj.