Jsou čtyři a jeden není nikdy vidět.

Mají rádi legraci, unesli Karla Vejmelku, ukázali, jak Vladimír Růžička stavěl před mistrovstvím světa národní tým.

Zahráli si na Patrika Eliáše, jak brečí, že ho „Růža" fakt nechce. Kdo v hokeji něco znamená, ten to od nich schytá.
Od koho? Od „Hockey Brothers".

Jan Mroviec, Rudolf Bernart, Michal Křečan a kameraman Tomáš Vavrouš plní youtube svými filmovými kousky o hokeji. Všem je lehce přes 20 let a zbožňují nejrychlejší kolektivní hru světa.

„Ve škole jsme si hodně povídali o NHL. Chtěli jsme udělat pořad, kde bychom seriózně probírali hokej, ale trochu jinak, než co vidí lidi v televizi," říká Jan Mroviec. Chvíli hledali směr, kudy se dát.
Teď ho mají.

Je v něm tuna ironie, nebojí se dělat srandu sami ze sebe a moc rádi se trefují do fotbalistů. „Jakmile nás doplnil Michal Křečan, ten směr jsme našli," usměje se Rudolf Bernart.

Seriozní směr příliš netáhl. Ten ať si nechá Robert Záruba ve studiu ČT Sport. Jejich síla je v ujetých nápadech. Čím začali? Natočili film, jak kvůli rozhovoru unesou brankáře Pardubic Karla Vejmelku. „V tom našem díle s Karlem jsme zjistili, že tohle lidi baví. Tudy bychom se chtěli ubírat," ví Mroviec.

Lano, pistole, ukradené auto, masky a únos gólman, který jim svázaný v autě odpovídal na otázky. Drzé? Stoprocentně. Ale taky vtipné. Oni si mohou dovolit zajít tam, kam televize ne. „Ty blbiny, kdy jsme se připravovali na únos, tak lidi sledovali, sjeli je třeba několikrát. Ale samotný rozhovor už pak vypínali," vysvětlil Bernard, proč ubrali minutáž.

Největší pecku odpálili před mistrovstvím světa. Michal Křečan hrál Vladimíra Růžičku, který loví posily pro šampionát a volá do světa. Jan Hejda házel šipky do fotky Aloise Hadamczika, Alexander Salák mlátil v týmu ostatní brankáře, Tomáš Hertl šprtal angličtinu a Patrik Eliáš nakonec pochopil, že asi nikam nepojede.

„Doneslo se k nám, že kluci v kabině nároďáku si to fakt pouštěli," usmíval se Michal Křečan. „Psal jsem si s Lukášem Radilem, který říkal, že se tomu kluci hrozně smáli. Honza Kolář nám říkal, že se to líbilo i těm, které jsme parodovali. Hejda to prý úplně zbožňoval, Salák tak. Jediný, komu se to asi moc nelíbilo, byl Růžička," dodal se smíchem Bernart.

Karel Vejmelka

Vidíte, jak se před kamerou baví. Jejich nenucené herectví hokejové fanoušky umí oslovit: „Byla by nuda, kdybychom tam byli chcíplí," hned vypálí Křečan.

„Přesně, Genzer se Suchánkem tancovali po Praze nahatí a taky si to užívali," doplnil ho Bernart. „A Rudovi právě dost lidí říká, že jako Richard Gencer vypadá, tak kdo ví, co bude," rýpl do parťáka Křečan.

Momentálně natáčejí díly seriálu „How to be hockey player" (Jak se stát hokejistou) a trefují se do vlastních řad. Parodují dění v hokejové kabině, i rivalitu „hokejek" s „kopačkami". „My proti fotbalistům žádnou averzi nemáme. Jen těm videím chceme dávat takový hokejový nádech. Pouze Michal Křečan je na sportovním gymplu šikanoval. My jsme s Rudou při těle, tak nám zdrhli," rozesmál se Mroviec.

Zdroj: Youtube


„Myslím, že každý, kdo hrál hokej, se v tomhle seriálu najde," doufá bývalý brankář pardubické juniorky Bernart.

Pár dílů prý ještě natočí a pak se zase vrhnou na jiné téma.

A negativní reakce? Také jsou. „Jo, občas se něco v komentářích objeví," ví Mroviec. „A taky volal Jágr, ať ho necháme už být," s kamennou tváří doplnil Křečan.

S touhle trojkou a kameramanem Vavroušem nuda rozhodně nehrozí. „Přemýšleli jsme i o nějaké rozhlasové show, žádná taková na odlehčenější hokejové téma u nás není. Chceme bavit lidi i nás," říká Jan Mroviec.


Co přijde v nové hokejové sezoně? Třeba zarejdí do hokejového derby mezi Pardubicemi a Hradcem. „Bavili jsme se s marketingovým ředitelem Petrem Pickou, že bychom něco zkusili. Do derby se pokusíme něco vymyslet, ale zase to musí být takové, aby nešlo o nějaké rytí do druhého týmu," chápe Bernart, že tady je linka hodně citlivá. „Potřebujeme mít trh celý, ne aby nás půlka východních Čech nesnášela," rozesměje se Křečan.

Ale nemějte strach. Oni na něco přijdou. A Vladimír Vůjtek, nový kouč národního týmu, aby se už pomalu taky klepal, co na něj ostří hoši vymyslí…