Silnici na Pražské ulici, která vede od pardubického letiště přes Popkovice směrem na Přelouč, čeká kompletní rekonstrukce v délce jednoho kilometru.

Jde o bolavé téma pardubické dopravy

„Tah z Pardubic přes Svítkov je bolavé téma pardubické dopravy. Proto jsme se rozhodli aktivně začít řídit plánování oprav v tomto úseku tak, aby řidiči projeli s co možná nejmenším zdržením. Rekonstrukce musí být hotová ještě letos. V příštím roce totiž čekají lokalitu U Trojice, tedy nadjezd a křižovatku u Parama, rozsáhlé stavební práce. Nemůžeme dopustit zneprůjezdnit jeden tah hned na dvou místech," uvedla náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková.
Svítkov a Popkovice se tedy dočkají nové silnice, kanalizace i nových chodníků.

„Na rekonstrukci Pražské ulice jsme připraveni už od loňského roku. Vzhledem k závažnosti stavu kanalizace a nutnosti oprav této komunikace jsme chtěli silnici zmodernizovat najednou. Proto jsme chtěli naplánovat její kompletní obnovu společně s firmou Vodovody a kanalizace (VaK)," řekl vedoucí provozního úseku pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Hostaša.

„O chodníky se v návaznosti na nás postará město, respektive obvod, takže časově se budeme vzájemně doplňovat," upřesnil Jiří Hostaša.

Jak bude oprava Pražské vypadat?

Jak bude rekonstrukce vypadat? „Vyfrézují se živičné vrstvy vozovky a zhodnotí stav podloží, VaK položí novou kanalizaci, vozovka dostane nový povrch a Svítkov a Popkovice se dočkají nových chodníků a obrubníků. To vše vždy nejprve v jedné a potom ve druhé polovině vozovky," informovala náš Deník Alexandra Tušlová z tiskového úseku pardubické radnice.

Zásah čeká část Pražské ulice od benzinové pumpy ve Svítkově po výjezd z Popkovic. „Nejpozději bychom měli začít v červenci, hotovi však rozhodně chceme být do začátku listopadu," poznamenal Jiří Hostaša z ŘSD.

Šestý obvod teď projednává s občany přípravu domovních přípojek a chystá projektovou dokumentaci. „Ihned po vysoutěžení dodavatele stavby kanalizace se s prací na ulici Pražská může začít," uzavřela Alexandra Tušlová.