Evropská komise ve středu schválila sedm ROP, díky nimž poputuje z EU do českých regionů zhruba 125 miliard korun. V takzvaném Severovýchodu, tedy Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, budou mít kraje, obce i firmy k dispozici 17,7 miliard korun. Ze státní rozpočtu získá Severovýchod 1,56 miliardy korun.

Kraj začal připravovat projekty loni. "Největší počet projektů připravujeme v oblasti dopravy, kde lze očekávat objem získaných prostředků z evropských zdrojů přesahující částku dvě miliardy korun," uvedl Kalivoda.

Kraj by rád vybudoval obchvat Chvaletic a Kojic na Pardubicku, modernizoval úseky silnice druhé třídy na Orlickoústecku, Chrudimsku a Svitavsku. Připravuje i žádosti na modernizaci dětských domovů na zařízení rodinného typu. Jde například o domovy v Poličce na Svitavsku, Pardubicích a Dolní a Horní Čermné na Orlickoústecku. Připravuje také například vznik regionálního rekvalifikačního centra v Ústí nad Orlicí. V Bystrém na Svitavsku by mohly vzniknout chráněné dílny, uvedl Kalivoda.

Z regionálních operačních programů chtějí také čerpat co nejvíc peněz obce. Například Svitavy hodlají za evropské peníze vybudovat rekreační a turistické zázemí ve městě. V případě, že uspějí, začnou rekonstrukcí stadionu, opravou a modernizací koupaliště nebo vybudováním informačního centra a kavárny Oskara Schindlera. Z ROPu by se také mohla zaplatit cyklostezka Svitavy - Vendolí. Stavební rozpočet počítá asi s 160 miliony korun, EU by mohla v průměru přispět 60 až 70 procenty, řekl ČTK Jiří Škrabal z městského úřadu.

"Nemáme zámek jako Litomyšl, nemáme hradby jako Polička. Proto musíme připravit pro turisty něco jiného a nabídnout jim možnost vyžití v aktivní turistice," uvedl Škrabal.