„Zkrácené pobyty tady v Čechách anebo lyžování v Alpách lze ještě zařídit," uvedla včera zaměstnankyně cestovní kanceláře, která má pobočku v pardubických Polabinách.

Hůř už by zákazníci pochodili, pokud by si přáli Silvestra prožít na prosluněné pláži. „Zájezdy za teplem a exotikou na konci roku jsou velmi žádané a bývají s předstihem vyprodané. Přestože jsou dražší než v jinou část roku," sdělila pracovnice cestovní kanceláře, která sídlí na třídě 17. listopadu. Lidé pro rekreaci na konci roku volí často Kanárské ostrovy. Oblíbenými destinacemi pro Štědrý den roku 2015 byly také Egypt, Spojené arabské emiráty a Kapverdské ostrovy. Z těch méně teplých míst pak Rakousko a Maďarsko. Silvestra Češi tráví v zahraničí obvykle v Rakousku, Francii či Itálii.

A na kolik taková silvestrovská dovolená přijde? „Cestovatelé letos utrácejí za silvestrovské pobyty v průměru 18 702 korun za osobu, což je o 540 korun méně než loni," přiblížil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Doplnil, že Češi letos oproti loňsku vyhledávají na Silvestra i netradiční destinace. Míří například do Senegalu, Zanzibaru, Venezuely, Ománu nebo na Burundi. Exotická dovolená stojí v průměru 33 tisíc korun na osobu.

Novým trendem letošního roku je podle prodejců zájezdů cestování po Česku. „Za vyšší oblibou českých lyžařských středisek stojí zejména vyšší kvalita sjezdovek a doplňkových služeb ski areálů i samotných hotelů," soudí marketingový ředitel jedné z cestovních agentur Michal Tůma. Češi totiž stále více vyžadují od zimní dovolené kromě dobrých podmínek k lyžování i zázemí a vyžití pro děti, možnost vyzkoušení různých zimních sportů a přístup do wellness. Nárůst zájmu o cestování po naší zemi lze prý očekávat i v roce 2016.

Ve slevách je pobyt i za dva tisíce

Pokud netrváte na atraktivní destinaci a luxusním ubytování a jste ochotni strávit Silvestra třeba v jižních Čechách nebo v Orlických horách, pak seženete ještě dnes na slevových portálech třídenní silvestrovské pobyty pro dva i za dva tisíce korun.

Jestliže strávíte Silvestra přímo v Pardubicích, musíte se o svou zábavu postarat sami. Zatímco o Štědrém večeru to ve městě žije a do centra se na Štědrovečerní procházku a zpívání vypraví tisíce lidí, na Silvestra město oslavy spojené s příchodem nového roku nechystá.

Přestože Pardubice přijaly vyhlášku, prostřednictvím které se snaží zamezit zbytečnému hluku, projevům výtržnictví a vandalismu v souvislosti s užíváním a provozováním zábavní pyrotechniky, silvestrovské ohňostroje mají 31. prosince a 1. ledna výjimku. Je však nezbytné dodržovat bezpečnostní pravidla.

Koho nebaví pyrotechnika, bary, kluby a restaurace, ten si může jít na Silvestra zaplavat do pardubického aquacentra, ale jen během dne. Otevřeno je od 10 do 15 hodin. Na Nový rok je zavřeno.