Na první výjezd roku 2013 nemuseli záchranáři v Pardubickém kraji čekat příliš dlouho. Pouhých třináct vteřin po půlnoci na ně na náměstí Republiky čekal první případ.

Letošní Silvestr a první hodiny Nového roku jsem strávil na základně Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje v Pardubičkách. Letošní novoroční služba byla celkem náročná, ale podle hodnocení záchranářů patřila spíše k těm klidnějším.

Na první výjezd jsme vyrazili po dvaadvacáté hodině s rendez-vous posádkou (řidič a lékař) do Moravan. Na místo již míří sanitka ze základny Holice. Čeká tam starší muž, který upadá do bezvědomí. Spěcháme, protože muž trpí srdeční chorobou. Na místo před námi dorazí holická posádka a pacienta stabilizuje. Je napojený na dýchací přístroj a připojen na srdeční monitor. Po prohlédnutí lékařem je pán připraven k transportu do nemocnice. Jak poznamenávají členové posádky, půjde o jednoho z mála lidí, který dnes bude skutečně nemocný a následující hodiny, kdy sanitky jezdí skoro jen k pacientům, u kterých za problémy může alkohol, jim dávají za pravdu.

„Důležité je u takového pacienta poznat, co způsobilo omezení přísunu kyslíku. Pán měl nemocné srdce a k tomu se zřejmě přidala nějaká viróza, která mu jej ubrala. Jeho srdce už nemělo žádné rezervy a začalo selhávat," popisuje mi cestou zpátky vedoucí lékař Robert. Kolegové mají mezitím další výjezd. Ve Vysokém Chvojně je na chatě uprostřed lesa parta Němců. Jeden mladý muž se zde dusí. Nakonec s úporným kašlem a rudými fleky končí na infekčním oddělení.

A začíná Silvestr…

S blížící půlnocí jako by padla pomyslná hranice. Končí „normální" a začínají „opilecké" výjezdy.
23:30 rozbitá hlava na Pernštýnském náměstí u morového sloupu. Místo najdeme snadno. Už tam stojí hlídka městské policie. Snědý třiadvacetiletý mladík má bradu rozseknutou po úderu lahví od šampaňského. Tu držel polsky mluvící mladý muž, kterého teď zase drží strážníci. Jen co opustíme sanitku hodí nám někdo z okolostojících za auto dělobuch. Náramná legrace. Záchranáři ale mezitím poznávají pacienta. Je to ten samý, kterého ošetřovali i na Štědrý den. Také po napadení. Prý se rád pere. Končí na chirurgii a jeho bradu čeká pár stehů. Opilý Polák zase putuje v doprovodu strážníků na záchytku. Proti tomu tam, je služba v sanitce ještě výhra.

Hit silvestra? Vykopané zuby v Ohrazenicích

00:05 - Zcela opilý mladík leží na náměstí RepublikyJen co pacienta předáme na chirurgii k sešití a vrátíme se na základnu, zjišťujeme, že je jen pár vteřin do půlnoci. Nebo spíš mírně po. Nemá cenu si ale ani sedat. Rok 2013 je tu už třináct vteřin a není ani čas na přípitek, zaslechneme z televize jen pár taktů hymny. Jenže na postávání v pozoru teď není čas.

Tiskárna na stole se rozdrnčí.  Lístek z ní vypadá jako účtenka z obchodu. Akorát místo jogurtů, lahve mléka a rohlíků je na ní adresa, popis zranění a stavu pacienta a další potřebné informace. Telefonát na linku 155 nás tentokrát posílá na náměstí Republiky. U zastávky před zvonicí leží bezvládně na lavičce další mladý muž. Je totálně na mol a celý pozvracený. Strážníky, kteří nám jej předávají, sotva vnímá. Navíc má údajně i zdravotní postižení nohou. Nevábně vonícího pacienta s pomocí strážníků naložíme do sanitky, zatímco všude okolo duní ohňostroje a kolem to vypadá spíš jak ve válečné zóně za plné palby. Informace o pacientovi na sebe posádka a strážníci musí křičet z metru.

V nemocnici předáváme pacienta na interní oddělení spolu s igelitovým pytlem plným pozvraceného oblečení, který v uzavřeném prostoru sanitky zrovna nevoněl. Sestra vzadu musí při cestě do nemocnice chvílemi zadržovat dech, aby nepřidala svoji trošku do mlýna.

Mezitím druhá posádka sbírá u kostelíčka podobného pacienta. Padesátiletý pomočený muž bez dokladů s tržnou ranou na hlavě. A o chvíli později volá přeloučská posádka, že u nás ruší objednaný převoz pacienta. Převeze si jej totiž rovnou Policie České republiky… Inu Silvestr.

Krátce před jednou hodinou veze sanitka jednoho pacienta na dětské oddělení. Má křeče v břiše.
Zajímavý je i výjezd ve čtvrt na dvě ráno. V pardubické věznici dozorci našli v kaluži krve ležícího odsouzeného v koupelně. Muž má tržnou ránu na hlavě a musí do nemocnice na šití, stejně tak jako jeden mladík z Choltic, kterému dlaň rozříznuto sklem dávají lékaři dohromady na vedlejším sále.

Zase ty rvačky

A po druhé hodině jedeme opět na Pernštýnské náměstí a opět na rvačku. Partu několika podnapilých lidí zvalchovala ochranka z Patapufu. 28letého mladíka který utržil několik ran do hlavy a má závratě odvážíme do nemocnice, zbytek případu si přebírá opět hlídka městské policie. I strážníci už v té chvíli vypadají zničeně. Nezastavili se také několik hodin.
Vyvrtnutý kotník u třináctiletého dítěte o půl třetí ráno  v Mněticích alespoň na chvíli zase zruší šňůru rvačkových výjezdů.

Vyražené zuby

Pomyslný vrchol rána ale přichází před třetí hodinou.
Jedeme do Ohrazenic za padesátiletou pacientkou s úrazem čelisti.  Až na místě se od hlídky městské policie dovídáme podrobnosti a přebíráme opilou pacientku.
Žena zřejmě dostala nakládačku. Jenže té předcházel její příchod do baru, kde měla nejprve začít hosty urážet a posléze i udeřit barmanku. V té chvíli ji ale jeden z hostů vyvedl před hospodu a výměna názorů zřejmě dostala spád.

Strážníky potkáváme několikrát za večer. Ani oni se moc nezastaví.Paní popisuje, že byla několikrát kopnuta do čelisti. Strážníci na místě nabírají ještě další případ – jeden z hostů pro změnu přišel o mobilní telefon. To už ale naše sanitka míří opět do nemocnice. Tento večer premiérově na stomatochirurgii. Pacientka má uvolněný zubní můstek a vyražené zuby a při vystupování ze sanitky nám z ní málem vypadne. Neudrží se totiž příliš na nohou.

Letošnímu Silvestru vévodí úrazy hlavy. O půl páté ráno jedeme do ulice Karla IV., kde před zdravotní pojišťovnou upadl při návratu domů starší muž. Krvácející ránu má na temeni hlavy. I on má zřejmě trochu upito, ale na rozdíl od některých zákazníků posádce slušně děkuje a na chirurgické ambulanci se se záchranářkou Zdeničkou loučí slovy: „Ruku líbám!"