Cestovní kanceláře na Rychnovsku v letošním roce prodávají spíše než exotiku několikadenní lyžařské pobyty na českých horách.

„Máme prodaných spoustu pobytů na horských chatách a chalupách. Na hory se letos jezdí hodně. Řekla bych ale, že u naší kanceláře jde hodně na odbyt také silvestrovský Řím a Paříž,“ uvedla Marie Hartmanová z rychnovské cestovní agentury. Velký prodej lyžařských zájezdů po Čechách potvrzuje i Marie Dražanová rovněž z rychnovské cestovní kanceláře. „Je to asi půl na půl. Někdo preferuje zahraničí, jiný pobyt tady u nás na horských chalupách. Většinou ale zákazníci chtějí lyžovat než si užívat sluníčka a exotiky,“ prozradila Dražanová s tím, že v kurzu jsou letošní sezonu nedaleká Itálie a Rakousko.

Především české zájezdy prodává i Eva Novohradská z dobrušské cestovní kanceláře. „I přesto, že se více specializujeme na léto, pobyty na lyžích u nás jdou také. Většina zákazníků chce strávit Vánoce a Silvestr v klidu v Orlických horách nebo Krkonoších,“ uvedla Novohradská.

Jednatřicetiletý Zdeněk Kobra, který je soukromým podnikatelem, si po loňských zkušenostech se zimou s cestovní kanceláří raději pojede zalyžovat sám. Silvestra však odlétá trávit se svojí rodinou do Egypta. „V minulém roce jsem měl zaplacenou dovolenou v rakouských Alpách. Cestovka mi termín nejdříve odložila a poté pro nedostatek sněhu úplně zrušila. Letos to vypadá na stejnou situaci, proto odjíždím do Egypta a do našich hor si můžu kdykoliv zajet,“ uvedl podnikatel Kobra.