Obyčejnou prohlídku ale nečekejte. Hasiči si pro diváky připravili například ukázky transportu hasičů lezců, který je využíván při povodních či v nepřístupném skalnatém terénu, kdy je nutné přepravit nejen záchranáře, a hlavně bezpečně evakuovat osoby, přes zatopený prostor nebo akční simulaci dopravní nehody i ukázku toho, jak nehasit hořící olej v kuchyni.

David Hynek a jeho čtyřnohý přítel Darren, tato jména se v posledních dnech opravdu hodně vyslovují. Důvodem je jejich nedávná mise v Turecku.
Psy cvičíme na hledání přeživších. V Turecku nacházeli hlavně oběti, říká psovod

„Hasiči před zraky diváků zlikvidovali požár automobilu pomocí vysokotlakého proudu vody, kdy je voda rozprašována pod vysokým tlakem. Vytvoří se vodní mlha, která nedovolí přístupu vzduchu a dochází tak k uhašení požáru,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Zajímavá ukázka se týkala také toho, co dokáže hořící olej na plotně. „Jsem rád, že tuto ukázku mohly vidět i moje děti, právě jsem jim říkal, že se nám to může stát i doma,“ nechal se slyšet Petr Kakrda z Pardubic. Ona situace bývá příčinou požárů v kuchyni při vaření.

Bohatý doprovodný program nabídl i vozy policistů, nechyběly ukázky RC modelů z RC Truck Hradec Králové, připravena byla i ukázka rozšířené reality AR brýle, nebo výukový program chemik požární ochrany ze SPŠCH Pardubice.

Největší potlesk si ale získali čtyřnozí parťáci hasičů, kteří ukázali, jak umí poslouchat na povel.

Zdroj: Michal Žampach

„Největší potlesk sklidil určitě pes Darren našeho psovoda Davida Hynka. Oba dva zasahovali po výbuchu v Bejrútu nebo v zemětřesením zasaženém Turecku,“ potvrdila Horáková.

O bohatý program se postarala moderní hasičská zásahová technika, ale i policisté se svými vozy. Svou ukázku si také připravili RC Truck z Hradce Králové v podobě svých RC modelů. Dále pak výukový program SPŠCH Pardubice a v neposlední řadě i Český červený kříž.