O víkendu však tentokrát nešlo o pohodovou jízdu stovek vyznavačů kolečkových bruslí ulicemi města, včetně dětí a nemluvňat v kočárcích, ale o poněkud drsnější formu tohoto adrenalinového sportu. Do nového skateparku se totiž sjela česká jezdecká špička v agresiv in–line.

V největším zastřešeném skateparku v České republice se v sobotu konalo mistrovství republiky, kterého se zúčastnilo osm desítek soutěžících. Od poledne do večera se za zvuku řízné muziky představili sedmi stovkám diváků na U–rampě, minirampě a v disciplíně street. A bylo se na co dívat, mnohé akrobatické kousky končí i častými pády, které k agresiv in–line patří stejně jako typická móda a hudba. „Agresiv in–line je nejvyšší meta v in–line, která existuje. Je to taková formule 1, když už vám nestačí jezdit jenom po chodníku. Dokážete na bruslích více, dokážete přeskočit hrbol nebo vyskočit na obrubník. Pak začnete zkoušet něco navíc a když vás to chytne, tak začnete být v agresiv in–line, “ říká Fána Solař, který se stará o sportovní areál se zázemím, který byl otevřen těsně před prázdninami.

Podle Solaře sice pojmenování tohoto stylu evokuje něco výhrůžného, ale ne vůči ostatním lidem. „Je to jakoby výzva pro toho každého člověka, který se tomu začne věnovat. Je to spíše vůči sobě než proti okolí,“ vysvětluje Fána Solař.

Pardubice jsou – jak tvrdí správce skateparku – mekkou agresiv in–line. „Poměrně hodně lidí jezdí třeba v Teplicích, Ostravě, Olomouci, ale Pardubice, že jsou placaté, tak se to tady nějak stahuje nebo se zde rodí bruslaři. Takže jich tady může jezdit aktivně kolem dvaceti. To je na jedno město, myslím si, hodně,“ dodává Fána Solař.