Počátkem května odstartovala Základní a praktická škola Svítání již svůj pátý evropský projekt.

„Nazvali jsme jej Učíme se pracovat…! a jeho posláním je pomáhat mladým mentálně postiženým lidem v uplatnění na trhu práce,“ uvedl pro náš Deník manažer projektu Jiří Krátký. Celkový rozpočet projektu činí více než 1,3 milionů korun, přičemž kromě Evropské unie na něj přispělo i ministerstvo pro místní rozvoj a Pardubický kraj.

A důvod vzniku projektu? „Děti s mentálním postižením mají po skončení povinné školní docházky jen malou šanci na pracovní uplatnění,“ říká ředitelka školy Svítání Miluše Horská. Již loni proto škola zavedla nový tzv. tranzitní program, který je jednou z možností, jak dále rozvíjet pracovní schopnosti mladých lidí se zdravotním postižením.

„Tranzitní program je jakýsi mezičlánek mezi školou a zaměstnáním. Klienti se učí zvládat různé řemeslné techniky, jsou však připravováni i na práci při údržbě zeleně, či na pomocné úklidové práce,“ vysvětluje Miluše Horská.

Nový projekt, jenž je rozplánován na dobu jednoho roku, je zaměřen na rozšíření tranzitního programu o službu kontaktního pracovníka. Ten bude aktivně vyhledávat potenciální zaměstnavatele pro absolventy tohoto programu. „Díky projektu budeme moci pořídit potřebné vybavení pro nácvik zahradních a úklidových prací a také pro klienty uspořádat počítačový kurz,“ dodává Horská.

Partnery školy při realizaci projektu jsou pardubické sdružení pro pomoc zdravotně postiženým dětem Svítání a občanské sdružení Berenika ve Vysokém Mýtě.

„Jsme rádi, že škola Svítání má zájem zapojovat do svých evropských projektů i menší organizace působící v regionu.Už to, že můžeme čerpat z její zkušenosti, nám výrazně pomáhá při práci,“ řekla nám Petra Řeháková, předsedkyně vysokomýtského občanského sdružení Berenika. V tomto školním roce si škola Svítání připomíná patnáct let svého vzniku.

Svítání provozuje základní i praktickou školu, které nyní navštěvuje už 147 žáků a klientů s kombinovaným postižením. Školní minibusy, které je svážejí z několika okresů, najedou denně až šest set kilometrů. „Kromě vzdělání pak našim žákům a klientům poskytujeme také péči speciálně pedagogickou, psychologickou, rehabilitační i sociální. A také volnočasové aktivity,“ vyjmenovává ředitelka školy Svítání Miluše Horská. Škola je členem Koalice nevládek Pardubicka a také Asociace soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.