Deset babiček a jednoho dědečka vítají několikrát v týdnu děti i jejich učitelé v pardubických mateřských a základních školách.

„Pardubice jsou zřejmě jediným městem v České republice, které ve školách už druhým rokem pomáhají mezigeneračně propojit seniory a děti. O pomoc prarodičů, kteří dětem ve svém volnu dobrovolně pomáhají, projevila velký zájem většina školských zařízení ve městě," upřesnila Alexandra Tušlová z tiskového úseku pardubické radnice.

Řada skvělých aktivních seniorů

„V Pardubicích máme řadu skvělých aktivních seniorů, kteří stále mají co nabídnout. Ve školkách pomáhají těm nejmenším, se staršími dětmi se učí. Předávají jim přitom své životní zkušenosti, senioři – cestovatelé zase vypráví zážitky z cest. Při současné naplněnosti školek jsou pedagogové opravdu vděční za každou pomocnou ruku. A radost z pomoci mají i naši dobrovolníci – pomoc dětem je pro ně smysluplným způsobem trávení volného času," uvedl náměstek pardubického primátora zodpovědný za sociální věci Jakub Rychtecký.

Vloni jedna, letos  jedenáct

V loňském roce školám pomáhala jedna „babička", konkrétně v Mateřské škole (MŠ) Gebauerova, od letošního září je počet dobrovolníků o deset vyšší. „Na pomoc babičky jsme se těšili, i když přiznám, že z počátku jsem měla trochu obavu, kdo se přihlásí a nakolik si budeme rozumět v přístupu k dětem, jak se shodneme na pravidlech nastaveného systému školky. Já, kolegyně i děti jsme ale z naší babičky nadšené a klidně bychom brali další tři takové," zhodnotila spolupráci s novou kolegyní ředitelka MŠ Pastelka Jana Bakešová.

Senioři pomáhají ve školách i školkách

Od září ve zdejší školce pomáhá Marie Kryštofová. „O této formě dobrovolnictví jsem se dočetla v Radničním zpravodaji, zaregistrovala se a nechala proškolit a nelituji! Práce s dětmi je skvělá, pomáhám nejmenším při jídle i oblékání, čteme pohádky, hrajeme hry, chodím s dětmi do aquaparku, jezdíme na výlety… Po dohodě s vedením školy zatím docházím za dětmi do školky dvakrát týdně," prozradila babička – dobrovolnice Marie Kryštofová.

Kromě školek pomáhají tři dobrovolníci také na školách. Jediný mužský zástupce dobrovolníků se věnuje dětem na kroužku robotiky a umělé inteligence. „Měli jsme dosud velké štěstí, jací lidé se nám jako dobrovolníci hlásí. Během velmi krátké doby se naše babičky skvěle sžily s pedagogy a hlavně dětmi. Poptávka po seniorech je obrovská – všem školám a školkám ale nemůžeme pomoc babiček a dědečků nabídnout, dobrovolníků je zatím málo. Budeme proto velmi rádi, když se další senioři, kteří jsou aktivní a mají rádi práci s dětmi, přihlásí kolegům z Koalice nevládek Pardubicka (KONEP), kteří dobrovolníky proškolí a dohodnou se na formě pomoci s některou ze škol či školek v Pardubicích. Budeme rádi za další babičky – dobrovolnice a ještě raději za dědečky – dobrovolníky," zve další aktivní seniory do dětského kolektivu Michaela Stránská z odboru sociálních věcí Magistrátu města Pardubic.

Projekt prospěšný pro všechny strany

Pilotní projekt mezigeneračního propojení seniorů a nejmladší generace má pracovní název Mezi námi aneb Napříč generačním spektrem.

„Jeho poselstvím je udržet příslušníky starší generace v dobré fyzické i psychické kondici, a tím oddálit chvíli, kdy budou potřebovat sociální služby. Senioři díky dobrovolnictví neztrácejí kontakt s vnějším prostředím, seberealizují se, zůstávají aktivní a sebevědomí. Děti se zase učí mezigenerační solidaritě i toleranci," dodala Tušlová.