Příkladem je Mateřská škola Za Fontánou Přelouč, kde nyní přistavují celý nový pavilon, v němž se budou nacházet dvě třídy. „V současné době mateřská škola může umístit 52 dětí. V novém školním roce jich bude celkem 97. Vzhledem k navýšení počtu dětí vzniknou i nová pracovní místa z řad pedagogů, nepedagogů či místo pro zaměstnance školní jídelny,“ řekla mluvčí přeloučské radnice Marcela Gryčová.

Zároveň dojde i k úpravě prostor před mateřskou školou. Veškeré práce probíhají za chodu současné mateřské školy. „Ačkoliv stavební úpravy zasahují i do školní zahrady, část naštěstí zůstala zachována, děti mohou v průběhu přestavby zahradu využívat a to je hlavní,“ uvedla ředitelka mateřské školy Ladislava Bukovská.

Na kolik korun celá stavební akce vyjde, ještě není jasné. „Zatím je vysoutěžena pouze realizace stavby, a to ve výši zhruba 14 350 000 korun bez DPH. V únoru či březnu vyhlásíme veřejnou zakázku na kompletní vybavení nového pavilonu a venkovního hřiště,“ dodala Gryčová.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a je rozdělený celkem na 3 etapy. Díky tomu lze čerpat dotace v průběhu stavby. Výše dotace je téměř 20 milionů korun. „Tento projekt je jedním z hlavních projektů našeho města pro období 2017/2018 a jsme jedno z mála měst, které může garantovat umístění všech dětí do mateřských škol v našem městě,“ konstatovala starostka Irena Burešová.

K přestavbě muselo dojít i v holické školce, kde upravili prostory pod školní jídelnou, aby se do nich mohla přesunout družina a v bývalé družině se mohli učit prvňáci. Díky tomu si může mateřská škola ponechat jednu ze tříd základní školy pro pětileté děti. Vytvoření této třídy bylo jedním z opatření, kterými město před lety vyřešilo nárůst počtu dětí ve svých mateřských školách.

„Mysleli jsme, že už tuto třídu předškoláků zrušíme a přenecháme místo prvňákům, ale po květnovém zápisu jsme zjistili, že jsme se spletli,“ uvedl místostarosta Holic Petr Bajer.

Na zavedení povinnosti přijímat i dvouleté děti se připravují rovněž v Pardubicích. „Loni nám ze školky vyšel nejsilnější ročník, takže si troufám říct, že kapacitu máme. Mapujeme situaci ohledně hygieny a požárních předpisů, abychom toto měli do roku 2020 připravené a v pořádku,“ prohlásil náměstek primátora Jakub Rychtecký.