Většina mateřských škol v kraji existuje samostatně, některé jsou sloučeny se základními školami. Všechny jsou zřizovány obcemi s výjimkou soukromé školky Klas v Pardubicích. "Počet dětí v mateřských školách v posledních letech mírně stoupá," řekla ČTK Renata Černíková z odboru školství Pardubického kraje.

Rostoucí zájem o předškolní zařízení zaznamenala většina měst v regionu. "Dětí pozvolna přibývá, letos jich bylo k poslednímu září zapsáno 2452. Zatím jsme všechny umístili a zbývají ještě volné kapacity, například nová školka ve Starých Čívicích má stále jednu třídu pro 25 dětí volnou," uvedla Helena Šicová z odboru školství pardubického magistrátu.

Rodiče si ale nemohou vybrat libovolnou školku ve své blízkosti, musejí se přizpůsobit jejich možnostem. Šicová odhaduje, že již během příštích několika let by školky nemusely zájmu stačit. "Podle statistik by se mělo narodit nejvíce dětí za posledních 20 let, pak by kapacita mateřských škol moha být nedostatečná," uvedla Šicová.

Téměř plné jsou mateřské školy ve Svitavách. Do 23 zařízení chodí v současnosti 1035 dětí, minulý rok jich bylo o 40 méně. "Jen jedna školka má ještě několik volných míst, v ostatních musejí ředitelky další zájemce odmítat. Celkem volno ale mají mateřské školy na venkově," řekla ČTK Jitka Faršolasová z odboru školství a kultury svitavské radnice.

Rezervu stále má sedm mateřských škol v Chrudimi. "Navštěvuje je přes 700 dětí, jejich počet stagnuje, ale víme, že do roku 2011 by se toto číslo mohlo zvýšit asi o 50 dalších. Se zájmem ale mohou zahýbat sociální opatření vlády, měli bychom být ale schopní vyjít vstříc všem rodičům, i kdyby se odhady nárůstu splnily," řekl ČTK vedoucí odboru školství a kultury v Chrudimi Ivan Slejška.

Podle jeho zkušeností zájem o umístění děti ve školkách ovlivňují i takové věci, jako jsou ceny potravin a platby v mateřských školách, kdy část rodičů raději nechává předškolní děti z úsporných důvodů doma. Větší zájem o školky naopak vyvolala možnost, že ženy na mateřské dovolené mohly své potomky umístit do předškolního zařízení na část dne, aniž by se jim kvůli tomu tím krátil rodičovský příspěvek.

Školky mohou požadovat za svou péči až polovinu nákladů na provoz. Například v Pardubicích se pohybují měsíční platby od 220 do 545 korun, průměrná částka činí 320 korun. Podobné sumy platí rodiče za děti v předškolních zařízeních i v dalších městech Pardubického kraje.