„Stejně jako u ostatních škol, i rekonstrukci té na Závodu míru budou z velké části financovat fondy Evropské unie (EU)," konstatoval Šimon Hradní z tiskového úseku pardubické radnice.
Základní škola na Závodu míru již v minulosti dílčími opravami prošla. Jednalo se však pouze o nové rozvody elektrické energie.
V současné době se však chystá celková rekonstrukce školy. Kromě zateplení obvodových zdí a střechy je v plánu i výměna oken a další úpravy. Cenu rekonstrukce odhadují projektanti na zhruba 36 milionů korun (s DPH).

Výběrové řízení

Operační program Životní prostředí by měl na tento projekt přispět 90 procenty uznatelných nákladů, což by mělo být 21,4 milionu korun. Konečná cena však závisí na výsledku výběrového řízení.

Statutární město Pardubice je zřizovatelem 17 základních, 31 mateřských škol a dvou domů dětí a mládeže.
Od roku 2008 do roku 2012 se mu podařilo získat dotace z prostředků Evropské unie na zateplení osmi základních a dvanácti mateřských škol.
Vypracované projekty na zateplení již mají i mateřské školy Na Třísle a Erno Košťála, základní škola Ohrazenice a Dům dětí a mládeže Alfa.

Velká úspora

Celkové investiční náklady do rekonstrukcí škol se od roku 2008 vyšplhaly na 414 milionů.
Z evropských dotací a Státního fondu životního prostředí Pardubice získaly 202,5 milionu korun právě na snížení energetické náročnosti budov. „Úspora je opravdu velká, proto jsme také do projektu zateplování školních budov před čtyřmi lety vstupovali. Díky dotacím jsme do projektu z městského rozpočtu doplatili pouze 22,5 milionu korun, které se nám právě díky úsporám už z 83 procent vrátily," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Dalších 188 milionů korun dalo město na další opravy, které si školy vyžádaly.