„Úbytek klientů souvisí s částečným nebo úplným zánikem některých projektů,“ uvedl Jan Vojvodík, předseda SKP–Centra, které po Klubu hurá kamarád převzalo začátkem letošního roku Dům na půli cesty, Otevřený klub a Přechodné zaměstnání.

„Nebyl to jednoduchý proces. Někteří zaměstnanci odešli proto, že byli zvyklí na jiný způsob řízení organizace,“ poznamenal Jan Vojvodík.

„Ukázalo se, že Klub hurá kamarád zanikl v nejnevhodnější dobu. Rozběhnuté projekty už nemohly znovu získat dotace a velká část peněz se tak musela vrátit státu. Ten samozřejmě jen zaplesal,“ řekl radní Pardubického kraje Miloslav Macela, který je zodpovědný za sociální péči, neziskový sektor a cestovní ruch.

„Hodně nám v této situaci pomohlo, že město od Klubu hurá kamarád odkoupilo majetek za půl milonu korun. Finanční podporu jsme získali ve stejné výši, jaká byla přislíbena Klubu hurá kamarád, který koncem loňského roku skončil kvůli finančním potížím,“ podotkl předseda pardubického SKP–Centra na tiskové konferenci k patnáctým narozeninám organizace.

Sdružení v Pardubicích zastřešuje například azylové domy pro muže a matky s dětmi, humanitární šatník pro odložené šatstvo, denní centrum Portus pro lidi bez přístřeší, dobrovolnické centrum, komplexní domácí péči pro seniory či intervenční centrum, které pomáhá obětem domácího násilí.

„Za první čtvrtletí letošního roku zaznamenalo dvaadvacet případů agrese. V současné době jich je do padesáti,“ konstatoval Jan Vojvodík. „Odloučení násilníka od rodiny minimálně na deset dní dopadá i na útočníky. Jeden z nich už si dokonce sáhl na život,“ prozradil předseda občanského sdružení SKP–Centrum, které chce nyní intenzivně pracovat i na znovuobnovení činnosti komunitního klubu. Ten dříve v areálu bývalých jeslí v Jungmannově ulici pořádal nejrůznější workshopy, besedy, přednášky či výstavy.

„Měla ho na starost jedna osoba, na kterou však po převzetí této aktivity od Klubu hurá kamarád nebyly peníze. Tuto službu bychom však chtěli zachovat. Uvědomujeme si, že každým týdnem odkladu můžeme ztratit ty, co toto zařízení navštěvovali,“ nechal se slyšet Jan Vojvodík. „Víme, že komunitní klub nám může přinést nové kontakty a sponzory. Až utichnou oslavy patnáctého výročí naší organizace, chceme na tomto projektu intenzivně zapracovat,“ prozradil Jan Vojvodík, který má v plánu i vznik sociální firmy.

„Ta by fungovala na komerční bázi. Chtěli bychom, aby sama dokázala vydělat na některé neziskové projekty,“ dodal šéf pardubického SKP–Centra, jež na tiskové konferenci představilo také svého nového patrona. Tím se stal známý bavič a imitátor Zdeněk Izer.

„Patrona jsme zkoušeli získat už dříve. Oslovili jsme několik herců a hereček, ale nenašli jsme nikoho, kdo by už s nějakou prospěšnou společností nespolupracoval nebo měl o čestnou funkci zájem. Zdeněk Izer se mi vzhledem k charakteru svých televizních vystoupení nezdál být úplně nejvhodnějším patronem, ale díky jeho práci pro naše občanské sdružení jsem svůj postoj změnil. Teď už ho vnímám kladně,“ doplnil na závěr Jan Vojvodík.