V Jevíčku na jeho příjezd čekaly už od patnácti hodin na náměstí hloučky lidí, a to jak příznivců, tak i odpůrců. "Musíme se ozvat, jinak ho uvidíme jako prezidenta. Stačí, co napáchal jako premiér," říká rozzlobeně Karel, který přišel s kolegou hned z práce. To důchodkyně Věra se chtěla setkat s Andrejem Babišem jako se svým oblíbeným politikem. "Zvládl covidovou pandemii a přidal nám peníze," svěřuje se starší žena. 

Nicméně, ani jedna strana se bývalého premiéra nedočkala. "Do Jevíčka Andrej Babiš nedorazí, cestou ze severní Moravy nabral zpoždění a nestíhá. V Moravské Třebové vystoupí na náměstí v 17 hodin," sdělila na místě Jiřina Klčová, krajská manažerka ANO. Dav lidí oznámení nesl těžce. "Bojí se," ozývá se z hloučku výkřik. V Jevíčku Babiše zastoupila Alena Schillerová a Karel Havlíček. I ti ale na náměstí v Jevíčku dorazili až kolem půl páté. Někteří lidé čekali, někdo odešel a část nasedla do aut a vyrazila do Moravské Třebové. 

"Jediný, co udělal Babiš dobře, je ta superhrubá mzda. Mám měsíčně o pět tisíc víc," směje se mladý muž v Jevíčku. Patří mezi hrstku lidí, kteří čekali na příjezd obytňáku. Nakonec se jich sešlo něco přes stovku.

Na pořádek v centru Jevíčka dohlíželi policisté, kdyby tady došlo ke konfliktům. Nic takového se ovšem nestalo. Lidé si nabrali knihy Andreje Babiše a kšiltovky s hesly. 

Policie byla v Jevíčku v pohotovosti.Policie byla v Jevíčku v pohotovosti.Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Babišova jízda pokračovala v Moravské Třebové

Druhou naplánovanou zastávkou v Pardubickém kraji byla Moravská Třebová. I tady už na bývalého premiéra před pátou hodinou odpoledne čekala zhruba stovka lidí. Na místě byli také policisté.

"Docela se divíme, kolik je tady příznivců Babiše," říká žena s transparentem. "Už nás důchodci umravňovali, ať nepískáme," dodává.

Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Andrej Babiš dorazil na náměstí v Moravské Třebové před pátou odpolední a hned se se svými příznivci fotil. Jedna selfie střídala druhou. Náměstím se také nesl zvuk píšťalek a křik odpůrců někdejšího premiéra. 

Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Na místě se rozhořely i hádky mezi příznivci a odpůrci. "A co dělá současná vláda pro nás obyčejný lidi? Nic," rozčiluje se žena, která dorazila s dětmi. Důchodkyně s hůlkami dokonce žádaly antikonfliktní tým, aby lidi s transparenty vyvedl pryč. "Je to lhář a podvodník. Že vůbec může vylézt před lidi, že se nestydí," podotkl Pavel Hrubý. 

Stovky lidí si přišly pro podpis bývalého premiéra Andreje Babiše.

Na podpis čekají stovky příznivců Andreje BabišeNa podpis čekají stovky příznivců Andreje BabišeZdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Společně s Andrejem Babišem byl na místě i bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. I ten se hned po příjezdu fotil se svými příznivci.

Celá akce skončila okolo půl sedmé večer. Mezi příznivci a odpůrci docházelo spíše k menším sporům, atmosféra nicméně byla vyhrocená a napjatá. Celou dobu byl na místě antikonfliktní tým, který pomáhal spory urovnávat. Na pořádek dohlíželi policisté v uniformách a situaci monitorovali i jejich kolegové v civilu. 

Ve čtvrtek pokračuje Andrej Babiš v cestě po Pardubickém kraji. Zastaví se mimo jiné v Lanškrouně, Chrudimi nebo Lázních Bohdaneč.