Připomínka osvobození Pardubic před 70 lety se chystá od pátečního večera na pardubickém zámku. Budete tak moci vstoupit do května roku 1945. Zámek se totiž promění v dobové vojenské ležení.

Akci pořádá město Pardubice ve spolupráci s Klubem vojenské historie Pardubice. Vstup na ni je zcela zdarma!

Hlavní program oslav na pardubickém zámku se uskuteční v sobotu v 10 hodin. Do dvou hodin zde bude možné sledovat dobový život vojáků.
K nahlédnutí bude ruch kolem polní kuchyně nebo stanice první pomoci.

Dětský program

V sobotu se také otevřou brány Galerie města Pardubic na Příhrádku, kde budou připraveny tvořivé dílny. „Lidé a především děti si zde od jedenácti hodin budou moci vyrobit mávátka či vlaječky, prostě cokoliv, co se jim bude hodit od čtrnácté hodiny v průvodu vítězství, který povede právě z Příhrádku centrem města a bude mít zastávky na nově opravené třídě Míru i na Pernštýnském náměstí," nastínila chystanou akci vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu Magistrátu města Pardubic Lucie Břízová.

Kromě ruských vojáků uvidí návštěvníci i četníky, povstalce, ale také zajatou skupinu německých vojáků.

Po patnácté hodině pokračuje až do devatenácti hodin dobový život na pardubickém zámku. Jako hudební doprovod uslyší zájemci studenty pardubické konzervatoře, kteří budou hrát dobové melodie od lidovek po jazz.

„Jsme rádi, že jsme tuto akci pro veřejnost mohli jako magistrát uspořádat. Myslím, že spolupráce s Klubem vojenské historie Pardubice je i dostatečnou zárukou historické věrnosti a přesnosti. Sám se na akci chystám. Už jsem i začal shánět dobové oblečení, abych lépe zapadl," prozradil Jakub Rychtecký, náměstek pardubického primátora odpovědný za oblast kultury a školství.