Pardubický kraj dokončil registraci stávajících poskytovatelů sociálních služeb. Podle nového zákona, který platí od začátku roku, je registrace nejen nezbytnou podmínkou pro vykonávání těchto služeb, ale i pro příjem dotací či plateb od klientů.

„V kraji se zaregistrovalo celkem 245 služeb, které provozuje 95 poskytovatelů. Nejvíce (81) jich je k dispozici v okrese Pardubice,“ konstatovala tisková mluvčí krajského úřadu Kateřina Nohavová.

„Podle vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí jsme prvním krajem v republice, který má registrace dokončené. Jsem rád, že jsme tímto složitým procesem úspěšně prošli,“ komentoval průběh registrací krajský radní Miloslav Macela.

Pro vydání registrace museli poskytovatelé prokazovat řadu věcí. Třeba i to, zda jsou jejich zaměstnanci kvalifikovaní či trestně bezúhonní.

„Údaje z registru jsme začali okamžitě využívat, například pro přípravu velkého projektu pro čerpání financí z Evropské unie, na jehož základě by mohl kraj získat pro poskytovatele mezi 150 až 200 miliony korun. Máme také přehled o tom, jak jsou služby v kraji umístěny a kde služby chybí,“ prozradil Miloslav Macela.

Údaje z registru budou také využity v dotačním řízení, které bude ministerstvem vyhlášeno v nejbližších dnech, nebo při přípravě Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb. Ten bude na podzim tohoto roku schvalovat krajské zastupitelstvo.