Sokolovna v Pardubicích by se po 90 letech existence mohla dočkat generální opravy. Sokolům se už podařilo ve dvou etapách opravit přilehlé sportoviště. Na modernizaci historického objektu chtějí získat evropské dotace. Sokolovny v Pardubickém kraji zpravidla chátrají, protože na opravy nejsou peníze.
„I přes naši veškerou snahu je budova ve špatném technickém stavu. Největší problémy jsou s vlhkostí zdiva, nevyhovujícími sociálními zařízeními, v havarijním stavu je hlavní vstup, ve špatném stavu je elektroinstalace, střecha, šatny" řekla starostka Sokola Lenka Pařízková.

Reálná šance

Opravy sokolovny v Pardubicích mají reálnou šanci uspět. Sokolové už dostali od města půjčku 2,5 milionu korun na projektovou dokumentaci.
„Důležité je, že projekt skvěle plní indikátory a areál navíc od rána do večera, po sedm dnů v týdnu slouží nejmenším sportovcům až po aktivní seniory," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Sází na dotace

V Pardubickém kraji je téměř 70 tělovýchovných jednot Sokola. Jednoty často nemají peníze na opravy. Například v Lázních Bohdaneč sokolovnu město získalo od jednoty zdarma, aby ji opravilo. Sportovní aktivity tam fungují jako předtím. Město zvažuje, že požádá o evropskou dotaci.
„Stojíme před rozhodnutím, co vlastně chceme v tomto objektu mít. Časový horizont je v letech 2013 až 2015," konstatoval místostarosta Bohdanče Zdeněk Gilar.
Také v Chrudimi patří sokolovna na Tyršově náměstí městu. V druhé polovině letošního roku nechá radnice vypracovat architektonickou studii. I v Chrudimi sázejí na evropské dotace, které se začnou znovu rozdělovat příští rok.
„Rekonstrukce je z roku 1974 a teoreticky objekt může fungovat dál řadu let, ale chtěli bychom, aby odpovídal 21. století. Chceme napojit vytápění z plynových kotlů na dálkové v Opatovicích, opravit šatny nebo gymnastický sál," podotkl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Vlastní centrum

V Hlinsku na Chrudimsku pochází sokolovna z roku 1907. Tamní tělovýchovná jednota zajišťuje běžnou údržbu. Na velkou rekonstrukci nemá peníze. Před časem radnice chtěla objekt převzít, aby jej opravila a mohly se v ní konat kulturní akce a sídlit spolky.
„Tenkrát jsme se nedohodli. Proto jsme šli do vlastního projektu multifunkčního centra. Teď už bychom sokolovnu nechtěli, byla by to pro nás velká zátěž, ani nevím, co by tam mělo být," nechala se slyšet starostka Hlinska Magda Křivanová. ⋌(zr, čtk)