Hovořili jsme o ní s ředitelkou Studijního centra Basic Martinou Vrbickou.

Jaké je letošní téma literárně-výtvarné soutěže?
Téma zní „Co bych chtěl/a mít v našem městě?“

A jak by si měly děti s tématem poradit?
Děti mohou tvořit na formát o velikosti A4 (nebo na větší A3). Práce však musí obsahovat výtvarnou i literární část. Na výtvarné tvoření lze použít pastelky, voskovky, temperové či vodové barvy atd. Psaná část by měla obsahovat alespoň krátkou básničku (či nějaký rým) a vše by mělo být pohromadě na jednom výkresu.

Měly by být práce nějak označeny?
Každá práce musí být z druhé strany podepsaná. Je třeba uvést také školu a třídu. Nezapomeňte přidat Váši adresu, telefon a email, abychom Vás i celou rodinu mohli pozvat na slavnostní vyhlášení do krajské knihovny.

Komu je soutěž určena?
Cílovou skupinou jsou žáci prvního i druhého stupně základních škol. Mohou se zúčastnit jednotlivci nebo i celé třídy, které mohou zaslat své práce hromadně.

Co je hlavní myšlenkou soutěže?
Hlavně chceme podpořit tvořivost dětí, zviditelnit jejich snažení a v neposlední řadě je pochválit a ocenit. Tato akce by měla být směřována i k žáčkům „méně úspěšným“. Právě ti mívají často strach se do podobných akcí hlásit, protože vědí, že kolem je plno lepších spolužáků.
Naše centrum Basic tedy přebírá patronát nad soutěží, aby dodal odvahu všem dětem, které mají jen trochu chuť něco vytvořit. Proto prosíme učitele, aby práce dětí netřídili a rozhodně zaslali do soutěže všechny! Hodnotit budeme hned v několika kategoriích a pochvala se najde zajisté pro každého! Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!

Kdy budou práce oceněny?
Všichni se můžeme těšit na slavnostní vyhodnocení, které se uskuteční  v dubnu v Krajské knihovně v Pardubicích. Ceny budou předávat zástupci města  a těšte se také na zajímavého hosta.