„Jediný účastník opětovně včas nedoložil kvalifikační předpoklady. Proto jsme navrhli zrušení soutěže,“ uvedl vedoucí právního oddělení pardubického magistrátu Aleš Uchytil.

„Přijala jsem minimálně 3 firmy, které měly zájem tam stavět, ale pak se žádná z nich nepřihlásila. Domníváme se, že jsou příliš těžké podmínky. Proto navrhujeme tuto soutěž vyhlásit ještě jednou – ne však na právo stavby, ale na souhlas se stavbou a smlouvu o smlouvě budoucí s odkládacími podmínkami. Záruky pro město zůstanou stejné. Právo stavby totiž některé banky neberou jako dostatečnou záruku pro poskytnutí úvěru. To je asi hlavní důvod, proč se další společnosti nepřihlásily,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Společnost Pernštejn City chce v areálu vybudovat zhruba 400 poměrně levných bytů. Projekt ale čelil kritice, opozice se obávala, aby na místě nevzniklo ghetto. To však firma odmítla. „Stanovy byly poskládané tak, aby tam žili slušní lidé,“ řekl před časem jednatel společnosti Pernštejn City Evžen Musil.

Firma už jednou - v roce 2016 - měla blízko k tomu, aby pozemky získala za 15 milionů korun. Tehdy však nečekaně na zasedání zastupitelstva vystoupil pardubický podnikatel Dušan Kačmarik, jenž za areál nabídl 20 milionů korun. „Podal nabídku na odbor majetku a investic, oznámil to na zastupitelstvu, ale tím celá jeho aktivita skončila,“ poznamenala Dvořáčková. To mezi zastupiteli vyvolalo velkou nevoli. „Takhle to vypadá, že si sem může přijít kdokoli a říkat si, co chce. Asi si z nás dělal srandu a zmařil tím investiční záměr,“ řekl Jan Linhart (Patrioti Pardubic).

Ilustrační foto
Cely naruby. Pardubické vězení zažilo důkladnou razii

To však Kačmarik odmítl. „Na zastupitelstvu jsem vystoupil proto, že jsem považoval způsob přímého prodeje i původně nabízenou částku za zcela neadekvátní dané lokalitě. Ačkoliv zastupitelé mou nabídku odmítli, pevně věřím, že mé vystoupení velkou měrou přispělo k rozhodnutí zastupitelů zrealizovat prodej formou veřejné soutěže. A proto mi připadá neskutečné, že někteří zastupitelé veřejně označují mé jednání za vtip či dokonce za zmaření investice. A ani na mou původní žádost o odkup pozemku nepřišla z města žádná oficiální reakce. Vyložil jsem si to tak, že současné vedení města nemá o další spolupráci se mnou jako investorem zájem,“ hájil se Kačmarik.

Developer, který vzejde z nové veřejné soutěže, bude muset za pozemky o rozloze 5,5 hektaru zaplatit cenu určenou znaleckým posudkem 29,2 milionu korun. Pozemky na něj budou převedeny až ve chvíli, kdy budou zastavěny. „Soutěž se dvakrát nepovedla, ale nebyla to chyba města a díky tomu se cena zdvojnásobila,“ konstatoval Karel Haas (ODS).

Jan Linhart navrhl prodat areál společnosti Pernštejn City přímo. Tento návrh však nezískal dostatečnou podporu.

Zákrok proti nebezpečnému pachateli v prostorách terminálu pardubického letiště. Policisté trénovali zákrok v neobvyklém prostředí.
Střelba i rvačka o kufr. Letištní terminál se změnil v bojiště