K dosavadním odpůrcům se totiž na úterním jednání Rady města Pardubic postavila i samotná politická reprezentace města. Stalo se tak poté, co zástupci společnosti AVE CZ, která zastaralou spalovnu odkoupila, představila svůj plán na její modernizaci vedení Pardubic.

„Prezentace byla profesionální,“ ohodnotil ji pardubický primátor Jaroslav Deml. Po jejím skončení se ale radní shodli, že se město stane účastníkem správního řízení. A co víc, rada vyjádřila nesouhlas s tím, aby v souvislosti s případným spuštěním spalovny došlo ke zhoršení životního prostředí ve městě a jeho okolí.

„Už teď je to negativní postoj ke spalovně,“ ujasnil pozici města primátor. Důvod, proč se Pardubice přidaly do šiku těch, kterým se zprovoznění spalovny nelíbí, jsou obavy ze zhoršení životního prostředí a také skutečnost, že krajské město je již tak dlouhodobě zasaženo průmyslovými vlivy.

„Je to i s ohledem na to, že město Pardubice je historicky zatíženo škodlivinami,“ říká primátor. Jeho náměstkyně Štěpánka Fraňková mu dává za pravdu a potvrzuje, že oblast Pardubic je z celého kraje nejvíce postižena výskytem onemocnění rakovinou a řadí se k předním místům v České republice. „Neměli bychom zhoršovat životní prostředí zejména v Pardubicích. Je to naše odpovědnost vůči občanům a takto se k tomu postavíme. Se záměrem nesouhlasíme,“ prohlásil primátor Jaroslav Deml.

Spalovnu, kterou s různými výjimkami provozovala Synthesia do roku 2004, získala vloni rakouská společnost AVE CZ. Parametry původní spalovny nedosahovaly požadovaných emisních limitů, i proto byla odstavena. Nový majitel však chce spalovnu zmodernizovat a tvrdí, že bude bezpečným zařízením. Její kapacita má být dvacet tisíc tun ročně, velká část by se tak dovážela i ze vzdálenějších konců republiky. I to je fakt, který se pardubické radnici nelíbí.

„Chápeme, že některé nebezpečné látky se musí likvidovat spalováním. Nemyslím si ale, že by se Pardubice měly stát centrem likvidace nebezpečných odpadů,“ soudí Deml.

Politické vedení Pardubic se sice postavilo proti spalovně, úřad města však bude figurovat coby vykonavatel státní správy. Pokud tedy investor splní všechny zákonné podmínky, nemůže odpor radnice záměr zastavit. Vedle Pardubic se proti spalovně vyjádřily již Srnojedy, a to jak zastupitelstvo obce, tak většina občanů v petici. V pondělí odhlasovali negativní postoj také zastupitelé šestého městského obvodu a se záměrem zabránit najetí spalovny do provozu bylo založeno i občanské sdružení Zelená pro Pardubicko.

Více informací najdete ZDE.