Nejvyšší správní soud rozhodl o kasační stížnosti společnosti AVE CZ ve věci modernizace spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Společnost AVE CZ chce v modernizaci spalovny pokračovat, Pardubický kraj ale spalovnu nadále odmítá. K tématu se aktuálně vyjádřil jednatel společnosti AVE CZ Roman Mužík.

Nejvyšší správní soud vyhověl vaší kasační stížnosti a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové i Ministerstva životního prostředí. Čekali jste to?
Ano, čekali. Soud se v rozhodnutí, proti němuž již není možnost odvolání, plně ztotožnil s našimi argumenty a my jsme rádi, že se věci ohledně modernizace spalovny v Rybitví opět posunuly o kousek dál. Pardubický kraj i samotné město se staví dlouhodobě proti této stavbě, v čemž jim pomohla i rozhodnutí Krajského soudu a Ministerstva životního prostředí, která nám odmítla vydat integrované povolení pro stavbu spalovny.

Jaké mělo město důvody k takovému postoji?
Jako argument uváděli, že územní plán s výstavbou spalovny nepočítá, což neumožňovalo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny… Zákon o integrované prevenci ale nenařizuje vydání územního rozhodnutí před integrovaným povolením, v čemž nám dal Nejvyšší správní soud za pravdu. Nyní tedy můžeme díky tomuto rozhodnutí kroky k získání integrovaného povolení opět obnovit.

Máte tedy stále v plánu spalovnu dokončit?
Ano, na našem záměru dokončit a zprovoznit moderní spalovnu se nic nemění, do projektu jsme během uplynulých let investovali značnou část prostředků. Samozřejmě ale vnímáme odpor kraje i jeho obyvatel ke zprovoznění spalovny a jsme proto připraveni s Pardubickým krajem a městem Pardubice dále jednat. Dohodu o prodeji spalovny v tuto chvíli proto nevylučujeme a rádi budeme v tomto směru dále jednat.

Odpůrci výstavby spalovny v Rybitví z řad ekologů i občanů obce se obávají především zápachu a úniku toxických látek. Nakolik jsou tyto obavy oprávněné?
Tyto obavy pramení především z neinformovanosti. Dnešní spalovny už totiž nejsou tím, co mají lidé zažité. Plánovaná modernizace spalovny v Rybitví počítá s kompletní rekonstrukcí na nejvyšší možnou technickou, technologickou a provozní úroveň, která je jinde už běžná.

Takové moderní spalovny tvoří ze dvou třetin čistička spalin, díky které se do ovzduší škodlivé látky nedostanou, a stojí například v Rakousku či Německu, které jsou známé svým proekologickým přístupem. Kdyby odpůrci pátrali více, zjistili by, že nejmodernější spalovna vyprodukuje dokonce méně emisí než běžný rodinný dům s vytápěním na tuhá paliva.

Proč spalovna v Rybitví? Nebylo by jednodušší ustoupit a postavit spalovnu někde jinde?
V Rybitví už ale spalovna stojí, devět let ji tam provozovala společnost Synthesia, od které jsme objekty v roce 2006 odkoupili. Synthesia musela skončit, protože opakovaně nedodržovala emisní limity. Myslím, že právě to je to, čeho se lidé nejvíce obávají, starou spalovnu mají v živé paměti. Jak už jsem ale říkal, plán modernizace počítá s kompletní rekonstrukcí s mnohamilionovými náklady. Spalovna tak splní nejpřísnější ekologické normy.

A nedá se likvidace odpadu v kraji řešit jiným způsobem?
Lidé na Pardubicku ročně vyprodukují přes 60 tisíc tun nebezpečného odpadu, z toho je asi 35 tisíc tun jednoznačně spalitelných. Navíc je oblast výrazně ekologicky zatížena i z minulosti. Spalovna by tedy přes veškeré obavy životnímu prostředí v kraji naopak výrazně pomohla, ročně by mohla zlikvidovat až 20 tisíc tun takového odpadu.