Budíte se ráno s pocitem, že jste v noci složili vagon uhlí, přestože jste leželi osm hodin ve své vlastní posteli? Hledáte po probuzení deku, nalézáte ji skopanou na podlaze a celý den zíváte? Pak je možné, že trpíte spánkovou poruchou. V populaci jich přibývá, k jejich rozvoji totiž významně přispívá obezita a nezvládnutý stres. V Pardubicích v současné době působí již dvě spánkové poradny – v nemocnici a na poliklinice na Masarykově náměstí.

BÝT NEVYSPALÝ NENÍ NORMÁLNÍ

„Mnoho lidí, kteří nemají ložnicového partnera, o svých problémech neví, anebo je podceňují. Zejména mladí lidé mívají pocit, že být během pracovního týdne nevyspalý je normální," uvedl neurolog a somnolog neurologické ambulance a spánkové poradny Richard Plný, který o pacienty s poruchami spánku pečuje na poliklinice.

Dlouhodobý nedostatek spánku, či příliš mělký spánek, může vést k rozvoji mnoha chorob. Zvyšuje riziko infarktu, cévní mozkové příhody, cukrovky II. typu. „Norma je šest až devět hodin denně. Je prokázáno, že dlouhodobý spánek pod šest hodin zvyšuje úmrtnost," upozornil pardubický lékař s tím, že lidstvo před sto lety spalo v průměru o hodinu a půl více než dnes.

Svůj podíl na tom mají i moderní technologie. Lidé do noci pracují na počítači, anebo na něm hrají hry. „To jsou všechno činnosti náročné na soustředění. Ale hodinu před ulehnutím na lůžko bychom se měli naopak zklidnit, nevykonávat náročnou fyzickou ani duševní činnost, dopřát svému mozku přechodové období," poradil Richard Plný.

POZOR NA NENÁPADNÁ MODRÁ SVĚTÝLKA

Ložnici doporučuje zbavit elektroniky, nevybavovat ji televizí, počítačem ani jiným zařízením, jehož kontrolky září do noci. Jedno malé světýlko může narušit spánek všem v místnosti.

„Je nutné spát v co největší tmě. Je třeba zatemnit okna, aby k nám neproniklo světelné znečištění z ulice, vypnout všechny přístroje a nedoporučuji ani používání různých nočních světel," řekl neurolog, který upozornil zejména na nevhodnost modrého světla, které výrazně narušuje spánek a tím i tvorbu nezbytných hormonů.

Vzhledem k tomu, že mozek má rád jasné pokyny, neměla by být postel využívána k jiné činnosti než ke spánku. „Když vidím postel, jdu spát. Nesleduji z ní televizi, nejím v ní, ani tam nepracuji," dodal Richard Plný.

APNOTICI NEDÝCHAJÍ I DVĚ MINUTY

Nejzávažnější a poměrně častou spánkovou poruchou je obstrukční spánková apnoe – opakované zástavy dýchání. U těžkých stavů může k zástavě docházet i více než třicetkrát za hodinu a pauza, kdy člověk nedýchá, může trvat až dvě minuty.

„Většina apnoiků přichází do ordinace na popud svého partnera. O svých problémech totiž často ani nevědí, až na celodenní únavu, se kterou bojují. Mikroprobuzení nutná k nádechu zaspí a nepamatují si je, ale své partnery děsí. Ve chvílích, kdy nedýchají, to může vypadat, že zemřeli," popsal lékař.

Narušit spánek postiženému i jeho ložnicovému partnerovi dokážou také poruchy pohybu končetin před spaním anebo ve spánku. I ty jsou poměrně časté. Nutkání hýbat nohama, mrskat jimi, třít je o sebe narušuje nástup spánku. Noční neklid nohou zase vede k nekvalitnímu spánku, v lepším případě ke skopnutí peřiny a v horších případech i partnera z postele.