Pseudorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích – Hornické Čtvrti pochází z roku 1882. Přípravné práce na stavbu nového kostela započaly v roce 1880. Náklady byly tehdy vyčísleny, bez vnitřního vybavení a varhan, na částku 14 272 zlatých a 14 krejcarů.
Ministerstvo kultury České republiky prohlásilo novorenesanční kostel v roce 2000 za kulturní památku.

„Již v roce 1999 zadalo město prováděcí dokumentace na opravu kostela. Poté nastalo období shánění finančních prostředků k zajištění náročné rekonstrukce, ve které se jednalo o opravy havarijního stavu krovu a stropu, sanaci konstrukcí napadených vlhkostí, hnilobou a dřevokaznými škůdci. Dále bylo nutné provést obnovu krytiny a mnoho dalších prací," popsala vývoj oprav starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Obnovený kostel může opět sloužit svým účelům. V roce 2009 zastupitelé města rozhodli, že uhradí větší část další etapy oprav, tedy osvětlení a výmalby kostela do podoby, jakou měl při vysvěcení v roce 1882. Tyto práce, včetně restaurátorského průzkumu, byly ukončeny v roce 2009.

Sponzorská spása

„V květnu 2010 se v kostele konal koncert Poděkování sponzorům, následovalo vystoupení Spirituál kvintetu či vánoční koncert. Pořádají se zde   varhanní koncerty, mše, křtiny a podobně. Bez sponzorů a dotací by však záchrana kostela možná nebyla. Kromě Nadace ČEZ se na rekonstrukci výrazně podíleli i další významní sponzoři jako Město Chvaletice, Ministerstvo kultury České republiky, Pardubický kraj nebo Českobratrská církev evangelická," sdělila starostka Chvaletic.

Kostel čeká ještě nová fasáda, která se s ohledem na nedostatek finančních prostředků začala rekonstruovat pod dohledem památkářů po částech. „Tento způsob je neefektivní, ale bohužel jiné východisko v dané situaci nemáme. Věříme však, že se to podaří a že tato kulturní památka bude majestátně nést dál odkaz svých předků," doplnila Blanka Zaklová.
Na dokončení oprav chybí  chvaletickému kostelu zhruba 2,5 milionu korun. (iko)