Ve funkci nahradí Vladislava Hofmana, který odešel na vlastní žádost. „Sotona se zároveň stane členem představenstva firmy," informovala  Lenka Stejskalová Reichová z firmy ERA.
Sotona vystudoval obor Provoz letadel na Fakultě strojního inženýrství VUT Brno a získal titul MBA na Sheffield Hallam University ve Velké Británii.

Viktor Sotona začínal v ČSA

Profesní dráhu začal ve společnosti České aerolinie. Je členem několika profesních skupin pro řízení letového provozu v organizacích Eurocare a Eurocontroil. Hofman bude ve společnosti nadále působit v roli konzultanta v oddělení strategie.
Společnost ERA očekává letos po několika letech ztrát hrubý zisk asi 120 milionů korun. Obrat by se měl proti loňsku ztrojnásobit na 900 milionů korun. Část zisku chce společnost investovat do výstavby nové budovy výzkumného centra až pro sto padesát zaměstnanců.
Firma vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro vojenství a bezpečnost. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Sto zákazníků 
po celém světě

Společnost pětadevadesát procent výrobků exportuje, má kolem 100 zákazníků v Severní a Jižní Americe, Evropě, na Blízkém východě, v Africe a Asii, většinu obchodu představují civilní zakázky. V Česku jsou jejími největšími odběrateli Řízení leteckého provozu České republiky a armáda.

Od loňska vlastní ERu Omnipol

Společnost ERA Pardubice v uplynulých letech několikrát změnila svého vlastníka. V roce 2006 se stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation. O dva roky později pardubickou firmu koupila americká SRA International. Stoprocentní podíl ve společnosti vlastní od 21. listopadu loňského roku firma Omnipol.  (čtk)