Spolek pro evropskou spolupráci po dvaceti letech končí. Prý už splnil své poslání a nechce se již dále transformovat podle nového zákona platného od roku 2016, proto se rozhodl svoji činnost ukončit. Fungování Evropského spolkového domu ale bude pokračovat beze změn.

Spolek pro evropskou spolupráci vznikl v roce 1995 a jeho hlavním úkolem bylo zajistit chod Evropského spolkového domu, který se nachází na Pernštýnském náměstí a v jehož přízemí sídlí kavárna Evropa.

„Podařilo se dům zrekonstruovat, usídlit tam spolky i vzdělávací instituce. Evropský spolkový dům by si zasloužil mnohem širší podporu. Bohužel řada námětů nebyla v minulých letech politickou garniturou města realizována. Nerozcházíme se ale s městem ve zlém. Je trochu jiná doba, polistopadové období přálo spolkům mnohem víc. Dnes má Evropa jiné starosti," vysvětlila členka Spolku pro evropskou spolupráci Anna Kučerová.

Velký kus práce

Podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého, který je zodpovědný za kulturu, udělala organizace za dobu své činnosti velký kus práce.

„Měla určitě své opodstatnění. Režim fungování Evropského spolkového domu je nastaven dobře, dokonce se u nás inspirovala jiná města," řekl Jakub Rychtecký. Vedení města si nechalo zpracovat analýzu, která měla hledat směr, jakým by se měla ubírat činnost Spolku pro evropskou spolupráci.

„Město spolkovou činnost zapojuje do všech svých aktivit, navíc je pro ni vyhrazena také finanční podpora. Péči o spolkovou činnost tedy hodnotíme jako dostatečnou. Jakékoliv další aktivity ve smyslu spolupráce s jinými městy nebo zahraničními partnery by znamenaly zásadní navýšení rozpočtu města," upozornil primátor Pardubic Martin Charvát.

Město se chystá dále rozvíjet i činnosti v Evropském spolkovém domě.

„V současné chvíli jsou započata jednání s Klubem ruský domov, který má velký zájem etablovat se v prostorách Evropského spolkového domu a založit zde tradici ruského jazyka, kultury a života vůbec," sdělil mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Evropský spolkový dům

Zřizovatelem Evropského spolkového domu je Magistrát města Pardubice, jeho cíle stanovuje od roku 1995 Spolek pro vznik Spolkového domu v Pardubicích a pro evropskou spolupráci.

Po rozsáhlé rekonstrukci v hodnotě 19 milionů korun byla budova dřívější Občanské záložny na Pernštýnském náměstí znovu otevřena v roce 1999 s cílem obnovit spolkový život města. Kromě místa pro spolkovou činnost tam postupně našly zázemí i zahraniční kulturní a vzdělávací instituce – British Council, Goethe – Zentrum a Alliance Francaise. Instituce organizují žádané jazykové kurzy a zprostředkovávají kontakty se vzděláváním, kulturou a spolkovým životem v těchto třech evropských zemích.

Pardubická veřejnost si oblíbila též řadu specifických kulturních akcí – výstavy, přednášky, semináře, koncerty či divadelní představení v originálním jazyce.

Výčet všech spolkových aktivit by byl velmi dlouhý, za všechny lze jmenovat třeba včelařský spolek, který v roce 2007 oslavil sto let svého trvání. Dlouholetou tradicí se může pochlubit třeba i Klub přátel Pardubicka nebo Klub českých turistů. V Evropském spolkovém domě se schází třeba i filatelisté, šachisté či zahrádkáři.