Práci na dvou variantách územního plánu v těchto dnech dokončuje firma DHV, kterou k tomuto úkolu pověřilo vedení města.

„Konaly se workshopy se zastupiteli. Řeší se detaily, aby zhotovitel měl šanci námitkám oponovat nebo je zapracovat do plánu. Tato fáze potrvá ještě několik týdnů. Poté začne jednání se státní správou a série veřejných projednávání. Po zapracování připomínek pak vybereme jednu ze dvou variant nového územního plánu," vysvětlil náměstek pardubické primátorky Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice).

Rozvoj bydlení

Někteří opoziční zastupitelé ovšem projevují nad novým plánem rozpaky. „V posledních letech se počet obyvatel v okolních obcích zvýšil o čtyři tisíce. Připadá mi, že ani nový územní plán nenabízí dostatečné možnosti rozvoje bydlení v okrajových částech města, jako jsou Ohrazenice nebo Dražkovice. Přitom i obyvatelé okolních obcí využívají služby, které město dotuje," posteskl si předseda zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Podobná kritika vznikajícího plánu ovšem zazněla i z úst člena radniční koalice. „V podstatě nutíme lidi stavět rodinné domky v okolních obcích a pravidelně dojíždět do města za prací, kulturou, vzděláním, nákupy a podobně. Kromě zvýšených nároků na dopravu to znamená, že lidé, kteří využívají všechny tyto služby, platí daně ve prospěch okolních obcí," sdělil radní Jan Němec z TOP 09.
Podle Michala Koláčka ovšem nový územní plán počítá s přiměřeným rozvojem okrajových čtvrtí.

„Je to složitá problematika. Nestačí jen rozvíjet plochy pro bydlení, současně s tím musíme umožnit také rozvoj výroby a služeb. Podle demografické křivky by měl počet obyvatel města Pardubic klesat, přesto nový plán počítá s možným zvýšením počtu obyvatel až o dvacet tisíc. Odmítám také, že by v současné době město neumožňovalo rozvoj bydlení. Jsou tu plochy, kde je možné stavět, ale je to otázka poptávky," konstatoval Michal Koláček.

Žádný souběh

Problematický je také vztah mezi novým územním plánem a strategickým plánem, které město v současnosti připravuje. „Není mezi nimi žádný souběh. Zpracovatel územního plánu o tom strategickém vůbec neví. Nejdříve mělo mít město vizi a potom mělo teprve začít zpracovávat samotný plán," nechal se slyšet Petr Klimpl.

V tomto bodě s ním souhlasí i náměstek primátorky. „Nejdříve by měl být skutečně vytvořen strategický plán a na něj by pak reagoval územní plán. Na strategické vizi se ovšem teprve pracuje, takže ji při tvorbě územního plánu nemůžeme zohlednit. Ale je nutné upozornit, tvorba územního plánu má svá pravidla, takže by nebylo možné zapracovat všechno," podotkl Michal Koláček.

Kvůli plánu skončil náměstek primátorky

Zpracování nového územního plánu spustilo v minulosti poprask, když se vedení města rozhodlo, že 15. a 17. změny současného územního plánu zapracuje rovnou do toho nového.
„Vůči těm šesti žadatelům, kteří jsou v 15. změnách, by to bylo velmi neseriózní," uvedl šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Naštval vedení

Argumentací o neserióznosti ale Petr Klimpl naštval vedení města. „ODS nemá co říkat. Byl to právě její zastupitel, který se tady snažil upřednostnit jednoho žadatele před ostatními," řekl tehdejší náměstek primátorky Martin Bílek ze Sdružení pro Pardubice v jasné narážce na kauzu vily pardubického podnikatele Miloše Holečka.

A jaká měla být hlavní výhoda zapracování změn přímo do nového územního plánu? Ušetří se tím prý peníze, podle odhadů až 500 tisíc korun.
Tvorba nového územního plánu byla také jedním z důvodů, proč musel ve své funkci skončit náměstek pardubické primátorky Martin Bílek. Nejdříve se na zastupitelstvu uskutečnilo hlasování o jeho odvolání. Tam jeho kritici ještě neuspěli.
Ale vzhledem k tomu, že bylo zřejmé, že proti náměstkovi hlasovali i někteří členové radniční koalice, tak se Martin Bílek v lednu loňského roku rozhodl odstoupit.

Vůle zastupitelů

„Je pravdou, že územní plán se úplně nepodařil. Byla tam znát spousta vlivů z vnějšku. Nemám pocit, že by z mé strany bylo pochybení až tak fatální. Kdyby byla cítit vůle všech zastupitelů, asi bychom dnes byli někde jinde," okomentoval tehdy svůj odchod bývalý náměstek Martin Bílek.

Ani někteří jeho kolegové nebyli přesvědčeni, že je hlavním viníkem zdržení vzniku územního plánu.
„Je smutné, když někteří investoři mají zájem v Pardubicích působit a kvůli stávajícím potížím s územním plánem nemohou. Je ovšem otázkou, zda za tuto situaci může opravdu jen pan náměstek, jestli nejde spíše o dědictví z minulosti. Jsem přesvědčen o tom, že současná situace není pouze chybou Martina Bílka," dodal náměstek primátorky Jindřich Tauber.